Božikovina

4.800,00 RSD

Latinski naziv: Ilex meservae ‘Blue Princess’

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201100508 Kategorija:

Opis

Ilex ‘Blue Princess’ je zimzeleni žbun guste krošnje. Raste u visinu do 4,5m. Listovi su sjajni i zeleni. Ivica lista grubo nazubljena, bockava. Sporog je rasta i dugovečna je vrsta.

Uslovi gajenja: Odgovara mu sunce do polusenka. Dobro podnosi orezivanje. Preporučuje se da se sadi na mesto koje je zaštićeno od hladnh zimskih vetrova. Izbegavati sadnju na slabo dreniranom zemljištu. Dobro podnosi gradske uslove sredine.
Period cvetanja: Cvetovi su neupadljivi, zelenkasto beli, pojavljuju se u maju. Na jesen se formiraju plodovi, crvene bobice i ostaju na granama i preko zime, ukoliko ne budu pojedeni od strane ptica. ‘Blue Princess’ je ženski Ilex, tj. ima samo ženske cvetove. Da bi se formirali plodovi potrebno je da u blizini bude muška jedinka (Ilex x meservae ‘Blue Prince’) kako bi došlo do oprašivanja ženskih cvetova.
Upotreba: Zbog veoma izrazitih listova često se koristi. Pogodan je za manja dvorišta, samostalno ili u grupi sa biljkama drugog kolorita. Može se formirati i živa ograda od njega, ili se saditi kao pozadina nižim biljkama. Pogodna vrsta i za gajenje u saksijama na terasi.
Maksimalna visina rasta: 3 – 4,5m.
Maksimalna širina krošnje: 2,5 – 3m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -28°C.

Dodatne informacije

Težina 8,5 kg
Dimenzije 70 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.