Feniks palma

15.000,00 RSD

Latinski naziv: Phoenix canariensis

Na zalihama

Opis

Feniks palma ili kanarska palma potiče sa Kanarskih ostrva gde je endemit. Listovi su skupljeni u rozetu na vrhu stabla. Mogu biti dugi i do 5m. Sastoje se od dugih, tankih listića sa zašiljenim vrhom. Stablo je uspravno i može da poraste i do 12m u visinu, na svom prirodnom staništu. Donji listovi se vremenom suše i uklanjanjem se formira stablo, koje se sastoji od lisnih ožiljaka. Brzo rastre, u toku jedne vegetacione sezone može da formira i 20 novih listova. Životni vek svakog lista je 3 godine.

Uslovi gajenja: Feniks palma je veoma otporna na razne uslove, otpornija od svih ostalih palmi, zbog čega se uspešno gaji na mnogim mestima širom sveta. Najviše joj odgovara osunčan položaj, na plodnom, rastresitom i ilovastom zemljištu. Ipak, može da raste na raznim tipovima tla, na suncu ili u hladovini. Dobro toleriše kako velike suše, tako i poplave. U našim uslovima se najčešće gaji kao sobna bilja, u saksiji. Preporučuje se prihranjivanje biljke tečnim đubrivom za palme na svake dve nedelje.
Period cvetanja: Cveta od februara do maja. Cvetovi su skupljeni u cvasti koje mogu biti duge i do 1m. Plod je loptasta koštunica, žućkaste do crvenkaste boje. Sazreva krajem jeseni druge godine. Plodovi su jestivi, s tim da se retko koriste u ishrani.
Upotreba: Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kako bi se na zimu lako unela u zatvoreno, ukoliko letnje dane provodi napolju. Na primorju se često sadi duž staza kao drvored, na raznim reprezentativnim mestima, ili kao soliter.
Maksimalna visina rasta: Na prirodnom staništu raste i preko 12m u visinu, u našim uslovima dosta manje.
Maksimalna širina krošnje: Širina krošnje može biti i preko 8m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -5°C.

Dodatne informacije

Težina 8,5 kg
Dimenzije 160 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.