Istočni platan

45.738,00 RSD

Latinski naziv: Platanus orientalis

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 301203301 Kategorija:

Opis

Istočni platan je veliko, brzo rastuće drvo. Listopadna je vrsta dugog veka, poreklom iz zapadne Azije i južnog dela Balkanskog poluostrva. Krošnja je široko kupasta ili piramidalna. Kora je beličasto siva i glatka, ljušti se u ljuspama i tako nastaju preoznatljive šare na stablu.

Uslovi gajenja: Ne može da raste u senci, voli sunce ili blagu polusenku. Najbolje uspeva na vlažnijem zemljištu, aluvijalnom, alkalne reakcije. Dobro podnosi jake vetrove. Vrlo otporna vrsta na urbane uslove sredine. U mladosti može da strada od prolećnih mrazeva.
Period cvetanja: Cveta u maju, a plodonosi u septembru – oktobru. Plodovi u vidu loptica vise na dugim peteljkama, najčešće po tri zajedno.
Upotreba: Značajna je vrsta za pejzažnu arhitekturu i dugo se koristi u ozelenjavanju. Najčešće sađena vrsta u parkovima, drvoredima i alejama, kao i uopšte u gradskim, urbanim sredinama. Može se saditi oko reka, jer voli topla i vlažna staništa.
Maksimalna visina rasta: Može da poraste do 30 – 40m, sa prečnikom stabla i do 4m.
Temperaturni minimum: Može da podnese niske temperature do -23°C.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.