Japanska kurika/Loropetalum

13.500,00 RSD

Latinski naziv: Euonymus japonicus ‘Aurea’ /Loropetalum chinense

Preuzimanje u vrtnom centu!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 202101022 Kategorija:

Opis

  • Euonymus japonicus ‘Aurea’

Zimzeleni žbun visine do 2m. Dekorativan zbog šarenih listova koji su zeleni sa žutom bojom po ivici.

Uslovi gajenja: Ova vrsta može da raste na skoro svakom tlu. Najviše voli plodnu i umereno vlažnu zemlju na osunčanim položajima ili u polusenci. Dobro podnosi gradske uslove i zimu. Usled jače zime i hladnih vetrova može doći do opadanja listova, s tim da će na proleće da se oporavi i pustiće nove. Podnosi orezivanje.
Period cvetanja: Cveta leti, maj – jun. Cvetovi su neupadljivi, sitni i zelenkasti.
Upotreba: Pogodna vrsta za mala dvorišta i gajenje u saksijama, pa može krasiti i terase. Lepo se kombinuju sa vrstama zelene i crvene boje. Od njega se može formirati i živa ograda, odnosno bordura.
Maksimalna visina rasta: 1 – 2m.
Maksimalna širina krošnje: 0,5 – 1,5m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -23°C.

U aranžmanu je forma lopa na stablu.

  • Loropetalum chinensis

Loropetalum ili Kineske rese je poluzimzeleni žbun visine i širine do 1,5m. Listovi su tamno zeleni i purpurni, i njihova nijansa se menja kroz sezone.

Uslovi gajenja: Loropetalum voli polusenku do senku. Najbolje raste na plodno, vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Dobro podnosi urbane uslove. U slučaju jače zime neophodna mu je zaštita.
Period cvetanja: Cveta na proleće, često i krajem leta. Cvetovi su ružičasti sa trakastim laticama, blagog mirisa.
Upotreba: Može se saditi pojedinačno ili u grupama. Lepo izgleda u kombinaciji sa zelenolisnim vrstama. Od ove vrste se može formirati i interesantna živa ograda. Pogodna i za gajenje u saksijama na terasi.
Maksimalna visina rasta: do 1,5m.
Maksimalna širina krošnje: do 1,5m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -15°C.

  •  Evonimus i loropetalum u aranžmanu, kao neodoljiva kombinacija kolorita i oblika. Vrlo dekorativne vrste, pogodne i za dvorište i za terase.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.