Japanski dren

10.300,00 RSD

Latinski naziv: Cornus kousa

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 252204901 Kategorija:

Opis

Japanski ukrasni dren je listopadno niže drvo ili žbun, visine do 6m. Listovi su zeleni tokom proleća i leta, a na jesen postaju purpurno crveni. Mlada stabla su uspravna, sa uskim habitusom u obliku vaze, uglavnom razgranata nisko u odnosu na zemlju. S vremenom forma postaje široka i kompaktna. Raste sporo, u mladosti srednje brzo.

Uslovi gajenja: Japanski dren voli vlažno, kiselo, dobro drenirano tlo sa puno organske materije. Najbolje raste u delimičnoj senci. Ova vrsta voli umerenu vlažnost, bez preteranih ekstrema. Preporučuje se stavljanje 2 do 3 centimetra mulča da bi se zaštitila zemlja od isušivanja i držale kosačice i trimere daleko od dna stabala.
Period cvetanja: Cveta u proleće, maj – jun. Cvetovi su sitni i skupljeni u cvasti, oko kojih se nalaze četiri bele brakteje koje liče na latice. Male crvene do crvenkasto-narandžaste orašice spojene su u plod prečnika do 2,5cm. Plod sazreva između avgusta i oktobra. Upečatljivi plodovi graciozno vise na dugim stabljikama dužine do 5cm i mogu trajati od nekoliko nedelja do skoro dva meseca. Plod je jestiv.
Upotreba: Vrlo dekorativan žbun koji se može saditi samostalno ili u grupcijama. Lepo izgleda i kad se formira kao manje drvo. Često se koristi u uglovima zgrada da bi ublažio arhitektonske linije.
Maksimalna visina rasta: 4 – 6m.
Maksimalna širina krošnje: 4 – 6m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -28°C.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.