Kalamondin

5.700,00 RSD

Latinski naziv: Citrofortunela

Na zalihama

Šifra proizvoda: FLO1318 Kategorija:

Opis

Kalamondin ili minijaturna pomorandža, je hibrid mandarine i kumkvata. Gaji se kao sobna biljka.

Uslovi gajenja: Najbolje uspeva na plodnom, blago kiselom i dobro dreniranom zemljištu. Za sadnju se može koristiti već pripremljena smeša supstrata za citruse. Vrsta je sunca, tako da preko leta može biti napolju, a tokom zime ga treba uneti u zatvoren prostor gde temperatura ne pada ispod 7°C. Zalivanje je umereno, kada se prosuši gornji sloj zemlje. Nakon zalivanja treba isprazniti podmetač sa viškom vode. U toku toplih letnjih dana, zalivanje se vrši svaki dan. Jednom godišnje bi trebalo promeniti površinski sloj zemlje, a svake druge ili treće godine presaditi biljku u veću saksiju. Nije potrebno orezivanje jer biljka sporo raste, može se vršiti korektivno orezivanje.
Period cvetanja: Ukoliko se gaji kao sobna biljka, cvetove je potrebno ručno oprašiti, odnosno četkicom preneti polen sa prašnika na tučak drugog cveta. Plodovi su jestivi i konzumiraju se sa korom. Ukus je slatkasto kiselkast.
Upotreba: U našim uslovima se gaji kao sobna biljka u saksiji, u proleće i leto može krasiti terase i dvorišta sve do zime.
Maksimalna visina rasta: Raste od 3 – 6m na prirodnom staništu.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature od -12°C do -7°C.

Dodatne informacije

Težina 3,5 kg
Dimenzije 35 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.