Vatreni trn

400,00 RSD

Latinski naziv: ‘Pyracantha coccinea’

 

Na zalihama

Šifra proizvoda: 202102006 Kategorije: ,

Opis

Vatreni trn je zimzeleni žbun koji od prirode raste u južnoj Evropi.  od nas se sreću i domaći nazivi: ognjeni trn, glogovica, divlja trnovina, pirakanta.

Naraste oko 2 m u visinu, mada gajene forme mogu narasti i do 4 m. Krošnja je gusta, sa mnoštvom isprepletanih grana, koje rastu u svim pravcima. Na granama su oštri trnovi, dužine oko 1,5 cm. Listovi su tamnizeleni, ovalni, sitni 2 do 4 cm, gusto raspoređeni po granama biljke. Cveta u rano proleće sitnim belim cvetovima koji su grupisani u cvasti, koje ponekad mogu prekriti celu biljku.

Najdekorativniji element biljke su plodovi, koji se javljaju u periodu od septembra do oktobra, mnogobrojni su i ostaju na granama i tokom zime. Plodovi su bobice, u zavisnosti od kultivara mogu biti žute narandžaste ili crvene boje.

Brzorastuća vrsta. Vatreni trn raste na suvljim terenima izloženim suncu. Dobro podnosi i vlagu u zemlji i vazduhu. Može uspešno rasti i u zaseni. Ne bira zemljište, a otporan je i na mraz.  Tolerantan je na jak vetar i prema aerozagađenju u gradskim zonama. Otporan je na napade bolesti i štetočina.

Jako lepo može da se ukomponuje sa kamenom – suvi zid, alpinetumi, fontane. Zahvalna je vrsta za gajenje u žardinjerama i većim saksijama. U kombinaciji sa drugim vrstama do izražaja dolazi u jesen i tokom zime, zbog kolorita plodova. Dobro podnosi orezivanje, pa se veoma brzo mogu formirati izuzetno guste i zbog trnja neprobojne, žive ograde različite visine i oblika

Dodatne informacije

Težina 0,5 kg
Dimenzije 35 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.