Lijander

4.900,00 RSD

Latinski naziv: Nerium oleander

Na zalihama

Šifra proizvoda: 204004101 Kategorija:

Opis

Lijander ili Oleander raste kao žbun ili manje drvo visine do 3m. Listovi su uski, izduženi, dugi 10 – 20cm. Boja lista je zelena do sivo-zelena. Biljka je otrovna, pa treba biti pažljiv kako deca ili životinje ne bi pojeli neki njen deo. Vrsta je koja brzo raste.

Uslovi gajenja: Lijander voli osunčane pozicije ili blagu polusenku, ne odgovara mu mesto u potpunoj senci. Što se tiče zemljišta, uspeva na skoro svim tipovima. Ne podnosi niske temperature, pa ga preko zime treba unositi u zatvoreno gde temperatura ne pada ispod 0°C. Dobro podnosi sušu i gradske uslove i zagađenja.
Period cvetanja: Cveta od juna do kasne jeseni. Cvetovi mogu biti beli, krem, roze ili žuti. Najčešće se gaje vrste sa roze cvetovima.
Upotreba: S obzirom da se u našim uslovima zimi mora unositi u zatvoreno, najpogodnije je da se gaji u saksijama. Kad je posađen u dvorište u zemlju, može da podnese temperature do -5°C. Lepo izgleda samostalno, kao i u grupama. Može se saditi kao neformalna, cvetna živa ograda. Često se može videti duž puteva u predelima sa toplijom klimom.
Maksimalna visina rasta: 2 – 3m.
Maksimalna širina krošnje: 2 – 3m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -5°C.

Dodatne informacije

Težina 5,5 kg
Dimenzije 80 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.