Asparagus

550,00 RSD

Latinski naziv: Asparagus gemengd

 

Na zalihama

Šifra proizvoda: E01056 Kategorija:

Opis

Asparagus je poreklom iz Južne Afrike. Naši uslovi nisu baš pogodni za njegov razvoj jer asparagus voli veliku vlagu u vazduhu, s tim da postoje načini na koje mu možemo to obezbediti. Asparagus ima veoma sitne listiće nalik na iglice, što ga čini veoma dekorativnim i neobičnim.

Uslovi gajenja

Vlagu u vazduhu ćemo obezbediti tako što ćemo biljku orošavati svaki drugi dan ili staviti u prostoriju ovlaživač vazduha. Još jedan način na koji možemo povećati vlažnost vazduha je da ispod saksije sa biljkon stavimo tacnu sa mokrim kamenčićima koji će postepeno isparavati. Što se tiče zalivanja, ne treba dopustiti da se zemlja previše isuši, s tim da ne sme biti ni prenatopljena. Asparagus voli vlagu, ali od viška vode može da istrune koren koji je gomoljast i zadebljao.

Zemljište treba da bude propustljivo, a na dno saksije pri sadnji staviti drenažni sloj kako se višak vode ne bi zadržavao u zoni korena. Asparagus voli dosta svetla, s tim da ne treba da bude na direktnom suncu. U toku aktivnog rasta, od marta do oktobra, preporučuje se prihranjivanje tečnim đubrivom za sobne biljke, jednom mesečno.

Period cvetanja

Asparagus cveta sitnim belim cvetovima, nakon čega formira plodove u vidu bobica. Plod je prvo zelene boje, a kad sazri bude crven. Bobice nisu jestive. Cvetaju samo starije jedinke. Plod Asparagusa je toksičan za ljude i životinje, može izazvati stomačne tegobe.

Upotreba

Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kao sobna biljka. Ako se tokom leta iznosi napolje, treba da bude u hladovini. Pogodno mesto za asparagus u kući je kupatilo, jer tu ima najpogodnije uslove što se tiče vlage u vazduhu, s tim da morate imati prozor kao izvor svetlosti.

Maksimalna visina rasta: 50 – 100cm.
Maksimalna širina krošnje: 30 – 50cm.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do 10°C.

 

Dodatne informacije

Težina 0,6 kg
Dimenzije 30 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.