Čempres lejlandi

990,00 RSD

Čempres Lejlandi, poznatiji kao Cupressocyparis leylandii je zimzelena biljka će oduševiti sve ljubitelje prirode i uređenja eksterijera. Uz Čempres Lejlandi, možete stvoriti prekrasnu zelenu oazu u svom dvorištu ili vrtu. Ova biljka je savršena za oblikovanje u živu ogradu, a može se koristiti i kao soliterna biljka u vašem vrtu kao i za stvaranje zelenih zidova na balkonima. Veoma brzo raste i jednostavna je za orezivanje i održavanje.

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201300681IN Kategorija:

Opis

Cupressocyparis leylandii je vrsta čempresa koja je nastala ukrštanjem dve vrste čempresa – Monterey čempresa i Nootka čempresa. To je brzorastuća vrsta, koja može dostići visinu od čak 30 metara, što je idealno za stvaranje živih ograda ili zelenih zidova. Njeni igličasti listovi su mekani na dodir, tamnozelene boje i raspoređeni su u gusto zbijene grane. Ova biljka cveta u kasno proleće i rano leto, a njeni cvetovi su vrlo neprimetni.

Čempres Lejlandi je četinar konusne krošnje, grana se od tle. Ima gustu krošnju zelenih četina. Brzo raste, čak i 1 – 1.5m godišnje uz opimalne uslove. Može da dostigne visinu oko 15m.

Uslovi gajenja: Raste na svim tipovim zemljišta, nije zahtevan što se tiče održavanje. Voli mesta u punom suncu ili polusenci. Podnosi orezivanje i najbrže će rasti uz redovnu prihranu kvalitetnim đubrivom i redovno zalivanje. Odrasla biljka se može orezivati i nekoliko puta godišnje. Zavisno od složenosti oblika zavisi i broj orezivanja. Idealno vrijeme za orezivanje je april-maj, kada počne vegetacija. Dobro podnosi gradske uslove.
Upotreba: Sve više se koristi za formiranje barijera i guste žive ograde. Kada se sadi kao živa ograda, preporučuje se sadnja na razmaku od 60 cm do 1 metar, kako bi se postigao najbolji efekat. Takođe se koristi kao vetrozaštitni pojas. Izuzetno lepe i kompaktne forme, može se saditi i soliterno i kombinovati sa nižim vrstama. Mogu se gajiti i u saksijama, što je pogodno za terase. Lepo ističu ulazna mesta ako se stave po dva sa strane. Biljka koja ima široku primenu u ozelenjavanju i dekoraciji.
Maksimalna visina rasta: Raste do 15 – 20m.
Maksimalna širina krošnje: 6 – 7m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -23°C.

Dodatne informacije

Težina 0,8 kg
Dimenzije 60 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.