Cycas palma

15.900,00 RSD

Na zalihama

Šifra proizvoda: 204005601 Kategorija:

Opis

Cikas palma je jedna od omiljenih sobnih palmi. Ima listove skupljene u rozetu koji mogu biti dugi i do 2m i široki oko 20cm. Sastoje se od dugih, tankih listića sa zašiljenim vrhom. Stablo je uspravno i može da poraste i do 7m u visinu, na svom prirodnom staništu. Donji listovi se vremenom suše i uklanjanjem se formira stablo. Veoma sporo raste, da bi dostigla visinu oko 2m, treba joj čak oko 40 godina. Koren je plitak, skoro površinski.

Uslovi gajenja: Cikas palma najviše voli osvetljene pozicije, bez direktnog sunca. Zemlja treba da bude humusna i dobro drenirana. Ne podnosi naše hladne zime, tako da se s početkom hladnog vremena unosi u zatvoreno. Zalivanje umereno, tokom leta češće nego zimi. Preporučuje se prihranjivanje tečnim đubrivom za palme na svake dve nedelje tokom vegetacije, odnosno od marta do oktobra. Na dno saksije bi trebalo postaviti drenažni sloj kako bi oticao višak vode pri zalivanju. Povremeno brisati listove vlažnom krpom i okretati biljku kako bi sa svih strana dobijala podjednako svetlosti. Dobro podnosi suv vazduh, s tim da bolje raste ako ima regulisanu vlažnost vazduha. Leti je treba orošavati, kao i zimi ukoliko se nalazi u prostoriji koja se greje.
Upotreba: Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kako bi se na zimu lako unela u zatvoreno, ukoliko letnje dane provodi napolju. Na primorju se često sadi duž staza kao drvored, na raznim reprezentativnim mestima, ili kao soliter.
Maksimalna visina rasta: U našim uslovima raste od 90cm – 3m.
Maksimalna širina krošnje: 90 – 3m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -5°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 90 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.