Lovor

5.910,00 RSD

Latinski naziv: Laurus nobilis

Na zalihama

Šifra proizvoda: GDL22728 Kategorije: ,

Opis

Lovor je zimzeleni žbun ili manje drvo visine i do 12m na prirodnom staništu. U našim uslovima raste dosta manje. Ima jake kožaste listove koji su veoma aromatični, dugi i do 10cm. List lovora se koristi u kuhinji, posebno u mediteranskoj.

Uslovi gajenja: Najbolje raste na suncu ili u polusenci, na vlažnom i plodnom zemljištu koje je dobro drenirano. Toleriše zaslanjena zemljišta. Dobro podnosi orezivanje.
Period cvetanja: Cveta na proleće, sitnim žutim cvetovima koji su skupljeni u cvasti. Nakon cvetanja formiraju se plodovi u vidu purpurno crnih bobica. Plodove formiraju samo jedinke sa ženskim cvetovima.
Upotreba: Sadi se u začinskim vrtovima, a sve češće se koristi i kao dekorativna vrsta. Često se formira kao manje drvo. Lepo se kombinuje sa drugim vrstama, posebno sa onima koje su kontrastnog kolorita. Može se gajiti i na terasama u saksiji.
Maksimalna visina rasta: 3 – 12m.
Maksimalna širina krošnje: 3 – 12m
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -12°C.

Dodatne informacije

Težina 2,3 kg
Dimenzije 70 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.