Maslina

39.000,00 RSD

Latinski naziv: Olea europea 

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201100438 Kategorija:

Opis

Maslina je zimzeleno drvo visine do 8m. Ima uske listove duge oko 5 – 7cm. Listovi su kožasti, naspramni, zeleno srebrnaste boje. Sa naličja su svetliji nego sa lica. Masline rastu veoma sporo i dugovečne su vrste, mogu da žive i do 2000 godina. Dok su mlade, stablo je uspravno sa glatkom, sivom korom, kasnije se stablo uvija i dobija čvorove, često i šupljine. To dodatno doprinosti dekorativnosti same biljke.

Maslina ima veliku simboliku od najranijih dana. Simbol je mira, plodnosti, izobilja i dugovečnosti.

Uslovi gajenja: Masline vole dosta sunca koje je potrebno da bi sazreo plod kako treba. Ne vole previše vode i podnose sušno vreme. Najbolje uspeva na dubokom, dobro dreniranom zemljištu, na mestu koje je orijentisano prema jugu i zaštićeno od jakih vetrova. Ne podnose niske temperature, pa se u našim uslovima moraju unositi u zatvoren prostor koji ima dosta svetla i po mogućstvu gde se ne greje.
Period cvetanja: Cveta od aprila do juna. Cvetovi su sitni, beli i mirisni. Plod je jestiva koštunica i sazreva na jesen.
Upotreba: Na prirodnom staništu se uglavnom koristi za proizvodnju maslinovog ulja. Kod nas se gaji u saksijama, zbog unošenja u zatvoreno tokom zime. Vrlo je dekorativna i neobična vrsta, koja često krasi dvorišta, zastakljene prostorije u kućama, restoranima i sl.
Maksimalna visina rasta: 6 – 8m.
Maksimalna širina krošnje: 4 – 6m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -5°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 130 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.