Prirečni javor

25.000,00 RSD

Latinski naziv: Acer ginnala

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 301200401 Kategorija:

Opis

Prirečni javor se razvija kao žbun ili nisko drvo. Poreklom je iz severoistočne Azije. U proleće mladi listovi su svetlo zelene boje, u leto sjajno zeleni, a u jesen poprimaju žuto-narandžastu do crvenu boju, sa ružičastim nijansama. Brzo raste kada su uslovi pogodni.

Uslovi gajenja: Vrsta je polusenke. Odgovara ju joj ilovasta, peskovita zemljišta bogata humusom i dobro drenirana, neutralne do blago kisele reakcije. Zalivanje umereno.
Period cvetanja: Cveta zajedno sa listanjem, u proleće. Cvetovi sitni žuto-zeleni. Plodovi su prvo crvenkasto-zeleni, kasnije crvenkasto-braon boje. Sazrevaju krajem leta, početkom jeseni.
Upotreba: Ima dekorativnu svrhu, u parkovima, dvorištima, vrtćima. Lepo izgleda samostalno ili u kombinaciji sa drugim vrstama, posebno u jesen kad listovi promene boju. Podnosi dobro orezivanje pa se koristi i za formiranje žive ograde.
Maksimalna visina rasta: 3 do 10m.
Temperaturni minimum: Izuzetno otporna vrsta na niske temperature, do -40°C.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.