Abelija

1.890,00 RSD

Latinski naziv: Abelia x grandiflora 

Na zalihama

Šifra proizvoda: 202100103 Kategorija:

Opis

Abelija je listopadni žbun lučno povijenih grana, koji raste u visinu do 1,5m i isto toliko u širinu. Poreklom je iz Japana. Listovi su u toku vegetacionog perioda tamno zeleni, a na jesen su crvenkasti. Ovo je hibridna vrsta nastala ukrštanjem listopadne Abelia chinensis i zimzelene Abelia uniflora. U našim uslovima je najčešće listopadna vrsta.

Uslovi gajenja: Voli osunčane do polusenovite položaje. Nije probirljiva po pitanju zemljišta, najbitnije je da nisu plavna, a ni previše suva. Dobro podnosi niske temperature, u proleće je dovoljno da orežete oštećene grane ukoliko je zima bila prejaka i brzo će se oporaviti.
Period cvetanja: Cveta obilno tokom leta, od juna do kraja oktobra. Cvetovi su beli, blagog i prijatnog mirisa.
Upotreba: S obzirom da dobro podnosi orezivanje, može se koristiti za niže žive ograde i bordure. Pogodna je i za male vrtove, a može se gajiti i u saksijama. Lepo izgleda i samostalno, kao i sa drugim biljkama.
Maksimalna visina rasta: 0,6 – 1,5m.
Maksimalna širina krošnje: do 1,5m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -24°C.

Dodatne informacije

Težina 2 kg
Dimenzije 30 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.