Alokazija

1.800,00 RSD

Latinski naziv: Alocasia 

Na zalihama

Šifra proizvoda: E01038 Kategorija:

Opis

Alokazija je poreklom iz jugoistočne Azije, što znači da voli toplu klimu i dosta vlage u vazduhu. To nisu baš uslovi koje mi možemo da joj pružimo u našem područiju, zato se kod nas gaji kao sobna biljka i uz malo pažnje i nege biće divan ukras svakog enterijera. Listovi su veoma dekorativni, tamno-zeleni sa svetlim, izraženim nervima. Ivica lista je talasasta, a oblik je izduženo srcast. Mladi listovi su sjajni, a kasnije postaju mat.

Uslovi gajenja: Kao što smo rekli Alokaziji je potrebna toplota i vlaga. Vlagu u vazduhu ćemo obezbediti tako što ćemo biljku često orošavati ili staviti u prostoriju ovlaživač vazduha. Još jedan način na koji možemo povećati vlažnost vazduha je da ispod biljke stavimo tacnu sa mokrim kamenčićima koji će postepeno isparavati. Potrebno je, takođe, brisati prašinu sa listova mokrom krpom, kako bi listovi mogli da dišu. Što se tiče zalivanja, ne treba dopustiti da se zemlja previše isuši, s tim da ne sme biti ni prenatopljena. Alokazija voli vlagu, ali od viška vode može da istrune koren. Zemljište treba da bude propustljivo i na dno saksije postaviti drenažni sloj, kako se višak vode ne bi zadržavao u zoni korena. U toku vegetacionog perioda, od marta do oktobra, preporučuje se prihranjivanje tečnim ili nekim drugim đubrivom. Ovo je vrsta koja se ne preporučuje početnicima u gajenju biljaka.
Period cvetanja: U našim uslovima veoma retko cveta.
Upotreba: Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kao sobna biljka. Ako se tokom leta iznosi napolje, treba da bude u hladovini kako joj direktno sunce ne bi oštetilo listove, i treba je zaštititi od jakog vetra.
Maksimalna visina rasta: do 60cm.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do 10°C.

Dodatne informacije

Težina 1,5 kg
Dimenzije 65 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.