Bambus crni

8.200,00 RSD

Latinski naziv: Phyllostachys nigra

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 202200303 Kategorija:

Opis

Crni bambus je zimzeleni žbun visine do 8m. Brzo raste i ima razgranate stabljike obrasle listovima od dna do vrha. Listovi su uski i duguljasti, svetlo-zelene boje. Stabljike su karakteristične crne boje sa izraženim pršljenovima, zbog čega je ovo veoma cenjena vrsta. U mladosti su stabljike zelene, a crnu boju dobijaju između 2 i 3 godine.

Uslovi gajenja: Bambus je otporna i prilagodnljiva vrsta, s tim da najbolje uspeva na osunčanim pozicijama, na plodnom, blago kiselom, vlažnom i dobro dreniranom zemljištu. Vole dosta vode, pa ga treba redovn zalivati, posebno u letnjem periodu. Bambus zna nekontrolisano da se širi, u mnogim zemljama je invazivna vrsta. Zbog toga se preporučuje postavljanje barijere u vidu ogradice ili graničnika u zemlji kako bi se ograničilo širenje korena. Nakon treće godine starosti dobro podnosi niske temperature i može prezimeti napolju bez zaštite.
Upotreba: Sadi se često u dvorištima kao živa ograda, odnosno vizuelna barijera. Uspešno se gaji i u saksijama, što je pogodno za terase, kafiće, restorane i sl. Može napraviti i lepu hladovinu, kako u dvorštu, tako i na balkonima. Crne stabljike se koriste u izradi raznog nameštaja.
Maksimalna visina rasta: 6 – 8m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -23°C.

Dodatne informacije

Težina 10 kg
Dimenzije 200 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.