Beli jasen

55.000,00 RSD

Latinski naziv: Fraxinus excelsior

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201202106 Kategorija:

Opis

Jasen ili beli jasen je listopadno drvo visine 30 – 40m. Autohtona je vrsta u velikom delu kontinentalne Evrope. Krošnja je svetla, široko piramidalna. Listovi su tamno zeleni, a na jesen su zlatno žuti. Dugi su 20 do 35cm, složeni su i sastoje se od 9 – 13 liski.

Uslovi gajenja: Ovo je vrsta koja najbolje uspeva na plodnim, umereno vlažnim zemljištima koja su duboka. U mladosti podnosi veću senku, kasnije preferira sunčane položaje.
Period cvetanja: Cveta pre listanja, cvetovi su sitni i bez latica, skupljeni su u grozdove. Medonosna je vrsta. Plod je krilata orašica, blago uvijena, koja sazreva u septembru, oktobru. Ne otvara se i sadrži samo jednu semenku.
Upotreba: Lepo izgleda soliterno na velikom travnjaku, ili u grupi sa drugim biljkama. Koristi se i za drvorede, vetrozaštitne pojaseve i pošumljavanje jer dobro vezuje tlo. Takođe je lekovita vrsta i u te svrhe se koristi kora sa grana starosti 2 – 3 godine.
Maksimalna visina rasta: 30 – 40m.
Maksimalna širina krošnje: 10 – 15m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -30°C.

U ponudi je biljka visine 6m.

Dodatne informacije

Dimenzije 600 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.