Javor

267.800,00 RSD

Latinski naziv: Acer buergerianum

Na zalihama

Šifra proizvoda: 551204901 Kategorija:

Opis

Kineski trorežnjeviti javor ili Burgerov javor je listopadno drvo srednje visine i sporog rasta. Ima okruglastu krošnju i listove koji su sjajni i tamno zeleni sa lica a svetlo zeleni sa naličja. U jesenjem periodu listovi menjaju kolorit po čemu je vrsta veoma dekorativna.

Uslovi gajenja: Vrsta koja nije mnogo zahtevna i otporna je. Voli sunčane položaje, a podnosi i blagu senku. Najbolje raste na umereno vlažnom i dobro dreniranom zemljištu, blago kiselom. Podnosi kratkotrajne suše i nema ozbilnijih problema sa bolestima i štetočinama.
Period cvetanja: Neupadljivo cveće se obrazuju u aprilu i maju. Plod je krilata orašica žutosmeđe boje koji sazreva u avgustu.
Upotreba: S obzirom da je vrsta otporna na gradske uslove, pogodna je za drvorede i parkove. Zbog prelepog jesenjeg kolorita, sve više se sadi kako u gradskim parkovima tako i u privanim vrtovima. Jesenja boja listova se zadržava relativno dugo, do zime kada listovi počinju da opadaju. Nema jak korenov sistem, pa se oko njegovog stabla mogu saditi razne vrste koje podnose senku.
Maksimalna visina rasta: 5 – 20m.
Maksimalna širina rasta: 6 -8m.
Temperaturni minimum: Dobro podnosi niske temperature do -20°C.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.