Sofora

180.000,00 RSD

Latinski naziv: Sophora japonica

Na zalihama

Šifra proizvoda: 501204304 Kategorija:

Opis

Poznata i pod imenom Japanski bagrem, veoma slična bagremu s tim da nema trnove. Listopadno drvo visine i do 30m. Razvija okruglastu krošnju. LIstovi su neparnoperasti, dugi. Listići su duguljasto jajasti i ima ih 13 – 17 na jednom listu. Koren se razvija horizontalno, i do 12m u širinu.

Uslovi gajenja: Otporna je vrsta. Voli sunčana mesta do polusenke. Zemljište vlažno ali dobro drenirano. Može podneti i sušne periode, i otporna je na gradska zagađenja.
Period cvetanja: Cveta u julu – avgustu. Cvetovi su belo krem boje, rastu u cvastima i mirisni su. Veoma je medonosna vrsta. Plod je mahuna brojaničasta u kojoj se nalazi crno seme.
Upotreba: U prirodnom stanišnu najčešće raste samostalno, retko kad u sastojinama. Lepo ističe prostor i prelepo izgleda kad je u cvetu, ali i kad nije. Najbolje je saditi je u većim dvorištima zbog korena koji se može dosta raširiti, s toga treba paziti da se ne sadi u blizini objekata, zidova i temelja.
Maksimalna visina rasta: 15 – 20m, u prirodnom staništu može dostići i 30m.
Maksimalna širina krošnje: 12 – 15m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -34°C.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.