Bukva

25.750,00 RSD

Latinski naziv: Fagus sylvatica 

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 301208203 Kategorija:

Opis

Evropska bukva je visoko listopadno drvo koje je jedno od najrasprostranjenijih šumskih vrsta drveća u Evropi. Na Balkanu je autohtona vrsta. Krošnja bukve je široko zaobljena, kora je tanka, siva i glatka. Listovi su sa lica tamnozeleni i sjajni, a sa naličja su svetliji.

Uslovi gajenja: Bukva je vrsta senke do polusenke. Nije izbirljiva po pitanju zemljišta. Dobro podnosi jake vetrove jer se dobro ukorenjuje i razvija jak korenov sistem.
Period cvetanja: Cveta istovremeno sa listanjem, a plodonosi u septembru – oktobru. Plod je trouglast i nalaze se po dva ploda u kupuli.
Upotreba: Evropska bukva je značajna za formiranje velikih grupa i sastojina, ali i kao soliterno stablo. Dobro podnosi orezivanje pa se od nje mogu formirati guste žive ograde. Postoji dosta ukrasnih kultivara kao što su ‘Fastigiata’ sa uspravnom formom, ‘Laciniata’ sa izduženim rezanim listovima, ‘Pendula’ koja predstavlja žalosnu formu itd.
Maksimalna visina rasta: Dostiže visinu 30 – 40m, a prečnik stabla može biti i 2m.
Temperaturni minimum: Dobro podnosi niske temperature do -35°C.

U ponudi su biljke visine 4m, sa zelenim ili sa bronzanim listovima.

Dodatne informacije

Dimenzije 400 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.