Koprivić

98.000,00 RSD

Latinski naziv: Celtis australis 

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 251201401 Kategorija:

Opis

Košćela ili koprivić je listopadno drvo koje prirodno raste u predelu Mediterana. Listovi su tamnozeleni, izduženi i nazubljeni sa špicastim vrhom čime podsećaju na koprivu, odatle i narodni naziv koprivić. U jesen listovi postaju žuti.

Uslovi gajenja: Raste u uslovima mediteranske klime, voli dosta sunca. Odgovara joj zemljište manje plodnosti, a često raste i u pukotinama stena, odnosno u krečnjaku.
Period cvetanja: Cveta u aprilu. Cvetovi su zeleno smeđi i oprašivanje se vrši pomoću pčela. Plodovi(koštunice) su okrugli, mali i zeleni. Nakon sazrevanja postaju žuti, smeđi i na kraju, u oktobru, crnoljubičasti. Plodovi su jestivi, mada se danas retko koriste u jelu.
Upotreba: Sadi se u grupama ili pojedinačno, za drvorede i poljozaštitne pojaseve. Često se može videti kraj ulica i na ostalim javnim gradskim površinama, jer dobro podnosi urbane uslove sredine i zagađenja.
Maksimalna visina rasta: Visina je od 20 do 25m, u našim predelima znatno manje zbog uslova kontinentalne klime (oko 10 – 12m).
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -15°C.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.