Crveni japanski javor

25.500,00 RSD

Latinski naziv: Acer palamtum ‘Dissectum’

 

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201200509 Kategorija:

Opis

  • Rasprostranjenost: Japan, Koreja, istočna i centralna Kina.
  • Habitus i forma rasta: Japanski javor je malo listopadno drvo ili veliki grm sa široko rasprostranjenom krošnjom. Biljka se može uzgajati kao niže soliterno drvo ili veliki grm sa više stabljika. Obično je zaobljen do široko-zaobljenog oblika, sa slojevitom razgranatom strukturom sličnom cvetajućem drveću. Obično maksimalno poraste od 4,5 do 7,5m, sa širinom jednakom ili većom od visine. Postoje velike varijacije ove vrste koje su nastale zbog velikog broja kultivara koji su u prodaji.
  • Listovi: Listovi ove vrste su obrnuto poređani, prstasto oblikovani, dugi 5 do 12cm  i imaju 5 ili 7 režnjeva. Listovi se pojavljuju u rano proleće. Letnja boja je zelena, a jesenja boja varira od narandžaste, preko žute i crvene do ljubičaste.
  • Cvetovi: Sitni, crvenkasti cvetovi formiraju se u grozdastim cvastima. Cvetaju između maja i juna i opraštaju se insektima.
  • Plod: Plod je krilato seme; Zelene su do crvene boje i dugački su 1-2cm. Seme sazreva između septembra i oktobra, a raznosi se vetrom
  • Kora: Kora je zelena do siva i glatka. Grančice su glatke, gole i izrazito crvene.
  • Divlje i kultivisane sorte:  Uzgoj i selektivni uzgoj japanskog javora seže više od tri veka. Postoji oko 300 kultivara. Karakteristike kao što su oblik lista, boja i oblik rasta (tj. Uspravni rast i patuljasti tip) pažljivo su odabrani kako bi se dobio širok spektar kultivara. Kultivari se uvelike razlikuju u svojim kulturološkim potrebama. Neki od najpoznatijih kultivara su „Moonfire“, „Dissectum“, „Bloodgood“ i „Osakazuki“.
  • Pejzažna upotreba: Japanski javor je izvanredna baštenska biljka. To je jedno od najsvestranijih malih drveća za upotrebu u pejzažu. Postoji u mnoštvu oblika koji pružaju širok raspon veličina, oblika i boja. Japanski javor je veličanstven primerak ili akcentna biljka i dobro se snalazi u grupama ili na granici sa grmljem.
  • Brzina rasta: Poraste od 3 do 4m za 10 godina, s tim da se rast s godinama usporava.
  • Tradicionalno i moderno korišćenje: Listovi su slični papirima, a koriste se za izradu buketa u Japanu. U kineskom kalendaru oktobar je predstavljen listovima japanskog javora. Japanski javor je dugo uzgajan u Japanu, a u Evropi je uveden u gajenje početkom 1800-ih.

Dodatne informacije

Težina 22 kg
Dimenzije 150 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.