Dracena ‘Massangeana’

5.500,00 RSD

Latinski naziv: Dracaena fragrans ‘Massangeana’

Na zalihama

Šifra proizvoda: E04007 Kategorija:

Opis

Dracena ‘Massangeana’ je jedna od najčešće gajenih sobnih biljaka. Osim zbog dekorativnosti, gaji se i zato što je veoma otporna biljka i laka za održavanje pa je mogu uspešno gajiti i početnici.
Na prirodnom staništu, u Africi, dracena raste kao veliko drvo. U mnogim krajevima sveta zove se „Zmajevo drvo“ ili „Ženski zmaj“.

Uslovi gajenja

Najbolja pozicija za dracenu je gde ima dosta svetlosti, ali da ne bude na direktnom suncu. Dracene su osetljive na višak vode, što je i najčešći razlog njihovog propadanja. Leti ih zalivajte umereno, jednom do dva puta sedmično. Zimi zalivanje prorediti, jednom na 15 do 20 dana. Zalivanje zavisi od samih uslova u kojim se biljka nalazi, pa se ne treba striktno držati ovih vremenskih intervala, već najbolje da sami procenite kada je vreme za zalivanje. Dracena voli visoku vlagu u vazduhu, pa je poželjno orošavanje listova odstajalom vodom sobne temperature. Od proleća do jeseni preporučuje se prihranjivanje đubrivom za list na svake dve nedelje. Povremeno je potrebno prebrisati listove vlažnom krpom, kako bi se uklonila prašina.

Presađivanje

Dracenu presadite kada primetite da je preprasla saksiju u kojoj se nalazi. U tom slučaju koren počinje da izlazi kroz rupe na dnu saksije. Za sadnju najbolje da koristite već gotovu smešu zemlje u koju možete dodati malo perlita za bolju propustljivost viška vode.

Upotreba

Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kao sobna biljka. Tokom leta može biti napolju, u hladovini, a tokom zime se unosi u zatvoreno. Veoma dobra biljka za prečišćavanje vazduha.

Maksimalna visina rasta: Dracena ‘Massangeana’ kod nas u sobnim uslovima raste maksimalno u visinu do 2m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do 15°C.

Dodatne informacije

Težina 2,5 kg
Dimenzije 80 cm

Možda će vam se svideti …

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.