Dren

9.610,00 RSD

Latinski naziv: Cornus kousa

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 202204902 Kategorija:

Opis

Japanski dren je malo do srednje listopadno drvo koje dostiže visinu 6 – 8m i isto toliko može porasti i u širinu. Mlada stabla su uspravna sa uskim habitusom oblika vaze, a kasnije se šire i postaju kompaktnija. Listovi su naspramni, jednostavni, ovalni do eliptični sa zašiljenim vrhom. Dugi su 5 do 10cm. Boja varira u zavisnosti od kultivara, mogu biti panaširani ili čisto zeleni. Jesenja boja listova je crvenkasto narandžasta. Najčešće se grana nisko u odnosu na tlo.

Uslovi gajenja: Japanski dren voli vlažno, kiselo, dobro drenirano tlo sa puno organske materije. Najbolje raste u delimičnoj senci. Ova vrsta voli umerenu vlažnost, bez preteranih ekstrema. Preporučuje se stavljanje 2 do 3 centimetra mulča da bi se zaštitila zemlja od isušivanja i držale kosačice i trimere daleko od dna stabala.
Period cvetanja: Cveta posle listanja, u maju – junu. Cvetovi su sitni, loptasti, žuto zelene boje. Ono što je upečatljivo kod ove vrste su brakteje koje okružuju cvet i izgledaju kao velike latice. Ima ih četiri, belo krem do roze boje. Postoji narodno verovanje da su cvetovi korišćeni protiv loših i zlih duhova. Male crvene do crvenkasto-narandžaste orašice spojene su u plod prečnika do 2,5cm. Plod sazreva između avgusta i oktobra. Upečatljivi plodovi graciozno vise na dugim stabljikama dužine do 5cm i mogu trajati od nekoliko nedelja do skoro dva meseca. Plod je jestiv.
Upotreba: Japanski dren ima atraktivane i listove, cvetove, koru i habitus. Vrlo dekorativan žbun koji se može saditi samostalno ili u grupcijama. Lepo izgleda i kad se formira kao manje drvo. Često se koristi u uglovima zgrada da bi ublažio arhitektonske linije. Dosta je popularan u pejzažnoj arhitekturi.
Maksimalna visina rasta: 6 – 8m.
Maksimalna širina krošnje: 6 – 8m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -28°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 200 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.