Fikus

4.700,00 RSD

Latinski naziv: Ficus benjamina

Na zalihama

Šifra proizvoda: E06029/1 Kategorija:

Opis

Fikus benjamina je dekorativno drvo, koje u našim uslovima raste od 2 – 3 m u visinu.

Uslovi gajenja

Voli mesto sa indirektnim svetlom, direktno sunce može da izazove opekotine na listovima. Fikus je osetljiv na promene mesta i temperature, što može uzrokovati opadanje listova. Biljka se zaliva kada je površinskih par centimetara zemlje u saksiji suv. U slučaju da se biljka previše zaliva, mogu se pojaviti smeđe fleke na listovima, stoga je dobro da se višak vode ne zadržava u podmetaču saksije. Preporučujemo da se prihranjuje jednom mesečno tokom proleća i u leto đubrivom za list. Listove povremeno treba brisati od prašine mokrom krpom.

Uzrok opadanja listova kod ficusa

– Ako je pozicionirana na promaji – ova vrsta nikako ne voli promaju, kao ni često premeštanje.
– Preobilno zalivanje – biljku bi trebalo zalivati kada se zemlja osuši.
– Podno grejanje ili prečeste promene temperature.
– Ako je biljka skoro presađena, treba joj vremena da se adaptira na uslove, pa odbacuje listove.
– U slučaju da nema dobru drenažu, pa se višak vode zadržava u zoni korena.

Presađivanje

Fikus presadite kada biljka preraste saksiju. Najbolje vreme za presadnju je proleće ili jesen. Nova saksija treba da bude jedan do dva broja veća. Za  sadnju koristite zemlju za sobne biljke ili univerzalnu zemlju u koju ćete dodati perlit.

Upotreba

Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kao sobna biljka. Tokom proleća i leta može biti napolju u hladovini, a tokom zime je treba uneti u zatvoren prostor.

Dodatne informacije

Težina 3,5 kg
Dimenzije 100 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.