Ilex kupa

8.300,00 RSD

Latinski naziv: Ilex aquifolium

Na zalihama

Šifra proizvoda: GDL6477 Kategorija:

Opis

Ilex odnosno Božikovina je zimzeleno uspravno manje drvo ili žbun guste, piramidalne krošnje. Raste u visinu do 4m. Listovi su sjajni i zeleni sa žutim ivicama. Ivica lista grubo nazubljena, bockava. Sporog je rasta i dugovečna je vrsta.

Uslovi gajenja: Odgovara mu senka do polusenka, može se prilagoditi i potpunom suncu uz obaveno redovno zalivanje. Dobro podnosi orezivanje. Preporučuje se da se sadi na mesto koje je zaštićeno od hladnh zimskih vetrova. Izbegavati sadnju na slabo dreniranom zemljištu. Dobro podnosi gradske uslove sredine.
Period cvetanja: Cvetovi su neupadljivi, zelenkasto beli, pojavljuju se u maju. Na jesen se formiraju plodovi, crvene bobice i ostaju na granama i preko zime, ukoliko ne budu pojedeni od strane ptica. Biljka je dvodoma, tako da se bobice formiraju samo na ženskim jedinkama ukoliko dođe do oprašivanja.
Upotreba: Zbog veoma izrazitih listova često se koristi. Pogodan je za manja dvorišta, samostalno ili u grupi sa biljkama drugog kolorita. Može se formirati i ivica od njega, ili se saditi kao pozadina nižim biljkama. Pogodna vrsta i za gajenje u saksijama na terasi.
Maksimalna visina rasta: 2 – 3m.
Maksimalna širina krošnje: 1,5 – 3m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -20°C.

Dodatne informacije

Težina 6 kg
Dimenzije 125 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.