Jorgovan

1.800,00 RSD

Latinski naziv: Syringa vulgaris

Na zalihama

Šifra proizvoda: 202201604 Kategorija:

Opis

Jorgovan je listopadna vrsta žbunja ili nižeg drveća. Prirodno je rasprostranjen u jugoistočnoj Evropi i Maloj Aziji. Raste u visinu do 3 – 4m. Listovi su srcastog oblika, zeleni. Postoji legenda da jorgovan kod nas raste od kad je Stefan Uroš I doneo iz Francuske kako bi svojoj ženi Jeleni Anžujskoj učinio da se oseća kao kod kuće.

Uslovi gajenja: Jorgovan voli sunčano do polusenovito mesto, sa plodnim oceditim zemljištem blago kisele reakcije. Dobro podnosi niske temperature i našu klimu.
Period cvetanja: Cveta od aprila do maja (neke sorte i hibridi cvetaju i duže). Cvetovi su skupljeni u grozdaste cvasti, mogu biti raznih boja, od bele, preko raznih nijansi roze do ljubičaste. Postoje i hibridne vrste sa žutim i crvenim cvetovima. Cvetovi jorgovana su prijatno mirisni i medonosni.
Upotreba: Vrlo voljena vrsta među ljudima, često se sadi u dvorištima. Pogodna je za manje vrtove. Može se formirati i kao žbun i kao manje drvo. Lepo se uklapa sa drugim vrstama.
Maksimalna visina rasta: 3 – 4m. Kod kalemljenih vrsta visina se ograničava kalemom.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -35°C.

Dodatne informacije

Težina 2,73 kg
Dimenzije 150 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.