Juka

5.200,00 RSD

Latinski naziv: Yucca

Na zalihama

Šifra proizvoda: E25006 Kategorija:

Opis

Juka je sobna biljka koja je laka za gajenje i nije zahtevna biljka. Juka raste tako što na vrhu biljke rastu novi listovi, a stari listovi sa dna biljke postupno odumiru i treba ih uklanjati. Na taj način se formira stablo.

Uslovi gajenja

Najbolja pozicija za juku je gde ima dosta svetlosti, ali da ne bude na direktnom suncu. Drvo života je osetljivo na višak vode, što je i najčešći razlog njihovog propadanja. Leti ih zalivajte umereno, jednom do dva puta sedmično. Zimi zalivanje prorediti, jednom na 15 do 20 dana. Zalivanje zavisi od samih uslova u kojim se biljka nalazi, pa se ne treba striktno držati ovih vremenskih intervala, već najbolje da sami procenite kada je vreme za zalivanje. Juka voli visoku vlagu u vazduhu, pa je poželjno OROŠAVANJE listova odstajalom vodom sobne temperature. Od proleća do jeseni preporučuje se prihranjivanje ĐUBRIVOM ZA LIST na svake dve nedelje. Povremeno je potrebno prebrisati listove vlažnom krpom, kako bi se uklonila prašina.

Presađivanje

Juka treba da se presadi kada primetite da je preraslo saksiju u kojoj se nalazi. U tom slučaju koren počinje da izlazi kroz rupe na dnu saksije. Za sadnju najbolje da koristite već GOTOVU SMEŠU ZEMLJE u koju možete dodati malo PERLITA za bolju propustljivost viška vode.

Upotreba

Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kao sobna biljka. Tokom leta može biti napolju, u hladovini, a tokom zime se unosi u zatvoreno. Veoma dobra biljka za prečišćavanje vazduha.

Maksimalna visina rasta: Kod nas u sobnim uslovima raste maksimalno u visinu do 2-2,5m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do 15°C.

Dodatne informacije

Težina 6,5 kg
Dimenzije 130 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.