Kalistemon

2.200,00 RSD

Latinski naziv: Callistemon masotti

Na zalihama

Šifra proizvoda: GDL40593 Kategorija:

Opis

Kalistemon je zimzeleni žbun visine do 2m, na prirodnom staništu i više. Interesantan je zbog cveta koji liči na četku za pranje flaša, zbog čega ga još zovu i četkovac. Ima uske zelene listove, koji su čvrsti i mirisni kad se protrljaju jer su puni etarskog ulja. Ima lep i gust habitus, ako se redovno orezuje, a tako se može formirati i kao manje drvo. Biljka je brzog rasta.

Uslovi gajenja: Kalistemon voli osunčana mesta i plodno, umereno vlažno i dobro drenirano zemljište. Izbegavati krečna tla. Trebalo bi ga saditi na mestima koja su zaklonjena od jakih hladnih vetrova. U toplim krajevima ovo je zimzelena vrsta, dok kod nas često izgubi sve ili deo listova tokom zime. Ne podnosi naše hladne zime, pa se preporučuje unošenje u zatvoreno. Takođe se preporučuje orezivanje na proleće kako bi se formirao što gušći i kompaktniji žbun, a time se podstiče i cvetanje.
Period cvetanja: Cveta u proleće i leto, i ako su uslovi povoljni cvetaće dugo. Cvetovi su crvene boje, skupljeni u cvasti oblika četke za flaše. Cvasti se ne nalaze na vrhovima grana već nešto pre vrha, razvijaju se iz paziha listova. Najčešće cveta od treće godine života.
Upotreba: U našim uslovima se preporučuje gajenje u saksijama i unošenje u zatvoreno tokom zime. Na taj način može ukrašavati i dvorište i terase. Lepo će izgledati i ispred ulaza, kako bi nagasio prostor, takođe u kombinaciji sa drugim vrstama ili samostalno. Mogućnosti su neograničene.
Maksimalna visina rasta: 1,5 – 2m.
Maksimalna širina krošnje: 1,5 – 2m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -6°C.

Dodatne informacije

Težina 1,5 kg
Dimenzije 50 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.