Likvidambar

27.480,00 RSD

Latinski nazivi: Liquidambar styraciflua

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 401205703 Kategorija:

Opis

Likvidambar je brzorastuće listopadno drvo, sa široko piramidalnom krošnjom. Nisko se grana, ali se orezivanjem može povećati visina krošnje. List je petorežnjevit, u proleće i leto zelene boje, a u jesen od žute, preko svetlo crvene, do tamno crvene.

Uslovi gajenja: Traži sunčana mesta. Voli vlažna, kisela do neutralna zemljišta i podnosi povremena plavljenja. Dobro podnosi gradske uslove i aerozagađenja.
Period cvetanja: Cveta u aprilu – maju. Muški cvetovi su u uspravnim, a ženski u visećim loptastim cvastima. Plod je u vidu okruglaste loptice na dugim drškama, sazreva u oktobru.
Upotreba: S obzirom da je otporan na gradska zagađenja, često se može videti u gradovima, u parkovima, drvoredima, avenijama. Pogodan je za velika dvorišta, soliterno na velikom travnjaku posebno dolazi do izražaja. Pri sadnji na manje površine treba paziti da ima dovoljno mesta za koren.
Maksimalna visina rasta: Može da poraste u visinu do 25m. Godišnji prirast je 35cm.
Maksimalna širina krošnje: Krošnja može dostići širinu u osnovi od 6 – 12m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -25°C.

‘Fastigiata’ je uska forma sa uspravnim grana. U ponudi biljka visine 5.5m.

Dodatne informacije

Dimenzije 550 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.