Mozaik biljka / Fitonija

300,00 RSD

Latinski naziv: Fittonia

Na zalihama

Šifra proizvoda: E06018 Kategorija:

Opis

Fitonija ili mozaik biljka je poznata po svojim venastim listovima koji se odvajaju od centra prema vrhu. Veće linije su povezane sa sitnijim linijama poput arterija stvarajući nepravilnu mrežu na površini lista.  Linije na njima se mogu razlikovati od bele do jarko ružičaste. Sve sorte imaju meke dlačice na stabljikama i mogu stvarati sitne cvetove bele boje. Mogu se uzgajati u saksijama i terarijumima.

Fitoniji odgovara pozicija delimične senke. Prejaki sunčevi zraci mogu spržiti listove. Ne podnosi ekstremnosti u rasponu temperature. Podjednako joj štete mraz kao i sušni periodi. Najviše joj odgovara rastresito humusno zemljište sa dodatkom 15% vlažnog peska. Potrebno je da supstrat uvek bude umereno vlažan. Dobra drenaža je obavezna. U periodu od proleća do jeseni poželjno je povremeno prihranjivanje đubrivom za list, na svake dve nedelje. Potrebno je redovno umereno zalivanje destilovanom vodom, kišnicom ili odstajalom vodom koja treba da bude meka i sobne temperature. Zemlja između dva zalivanje ne treba da se potpuno osuši, već samo gornji sloj. Fitoniji odgovara što češće orošavanje destilovanom vodom, a preporučljivo je držati je na podmetaču sa vlažnim kamenčićima kako bi imala dovoljno vlage u vazduhu.

Dodatne informacije

Težina 0,07 kg

Možda će vam se svideti …

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.