Smrča

28.700,00 RSD

Latinski naziv: Picea abies

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201304302 Kategorija:

Opis

Smrča ili Evropska smrča je kod nas autohtona vrsta. Može da poraste od 30 – 40m na prirodnom staništu, mada u gradskim uslovima najčešće dostiže visinu 12 – 16m. Ima pravilnu piramidalnu krošnju. Grane prvog reda rastu blago prema gore, dok grane drugog reda manje više vise i to je izraženije kod starijih biljaka. Koren je plitak, tanjirast sa dosta bočnih korenova, zbog čega je biljka sklona vetroizvalama.

Uslovi gajenja: Smrče su vrste svetla i treba im dosta sunca, traže umerenu vlagu i dobro drenirano zemljište, vole i vlagu u vazduhu. Odlično podnose temperaturne ekstreme. Ne podnosi štetne gasove u vazduhu. Na prirodnom staništu doživi preko 300 godina, dok u urbanim sredinama dosta manje.
Period cvetanja: Cveta od aprila do juna. Muški cvetovi su dugi 2 – 2.5cm crvene boje, a ženski su dugi oko 4cm tamnocrvenkaste ili zelenkaste boje. Šišarke su cilindrične, duge oko 16cm i viseće na granama. Posče sazrevanja i osipanja semena, šišarke opadaju.
Upotreba: Najčešće se sadi kao soliterno stablo gde najbolje dolazi do izražaja habitus biljke. Podnosi orezivanje i u proseku brzo raste, pa se koristi i za formiranje visokih živih ograda.
Maksimalna visina rasta: 12 – 16m (30 – 45m).
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -45°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 150 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.