Srebrnolisni javor

60.000,00 RSD

Latinski naziv: Acer dasycarpum

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201200205 Kategorija:

Opis

Srebrnolisni javor, ime je dobio po boji naličja lista koje je srebrnasto belo. Pripada grupi visokog drveća, može dostići visinu i do 40m. Brzo raste i veoma dobro se regeneriše, tako da nakon orezivanja izraste dosta novih izdanaka.

Uslovi gajenja: Izuzetno je vrsta svetla, traži najviše sunca od svih javora. Uspeva na peskovitim, glinovitim i ilovastim zemljištima, u vlažnim predelima i močvarama. Prilagodljiv je na gradske uslove, jedino je osetljiv na jak vetar zbog plitkog korena, pa može doći do vetroloma. Zalivanje umereno.
Period cvetanja: Cveta pre listanja, već u februaru, cvetovi u pramenovima crvenkaste boje. Medonosna je vrsta. Plod je krilata orašica koja sazreva u maju.
Upotreba: Najinteresantniji je pred kraj leta kad listovi dobijaju žutu boju koja se zadržava sve do zime. Koristi se samostalno ili u grupama, u parkovima i dvorištima. Treba obratiti pažnju na mesto sadnje jer ima plitak korenov sistem koji se brzo širi. Tako može oštetiti podzemne instalacije, pločnike, temelje i slično.
Maksimalna visina rasta: Najčešće poraste 20 – 25m, a može dostići i visinu od 40m.
Temperaturni minimum: Odlično podnosi niske temperature, do -35°C.

Dodatne informacije

Dimenzije 450 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.