Vajmutov bor

53.500,00 RSD

Latinski naziv: Pinus strobus ‘Fastigiata’

Na zalihama

Šifra proizvoda: 301301102 Kategorija:

Opis

Vajmutov bor ili borovac, kako se još naziva kod nas, u prirodi može da poraste u visinu do 35m. Krošnja je u mladosti piramidalna, dok je kasnije proširena i nepravilna. Četine rastu po 5 u rukavcu, plavo zelene boje.

Uslovi gajenja: Najviše mu odgovaraju vlažna peskovita, dobro propusna i kisela zemljišta. Vrsta je polusenke, tako da podnosi delimičnu zasenu. Otporan je na niske temperature.
Period cvetanja: Maj – jun. Šišarke su viseće na drškama, rastu pojedinačno ili do tri zajedno. Duge su 8 – 20cm, cilindrične su i najčešće malo povijene, smeđe boje. Sazrevaju u avgustu – septembru druge godine, tada se i otvaraju. Počinje da plodonosi između pete i desete godine.
Upotreba: Često se koristi za ozelenjavanje. Dekorativan je po obliku krošnje, boji četina kao i po šišarkama. Može se saditi samostalno ili u grupama. Najbolje dolazi do izražaja kao soliterno stablo.
Maksimalna visina rasta: 25 – 35m.
Maksimalna širina krošnje: 6 – 12m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -40°C.

‘Fastigiata’ – Forma sa uspravnom i uskom krošnjom, grane rastu prema gore. Raste u visinu do 15m i oko 3m u širinu.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.