Zamija

870,00 RSD

Latinski naziv: Zamioculcas Zamiifolia

Na zalihama

Šifra proizvoda: E26013 Kategorija:

Opis

Zamija je biljka afričkog porekla i idealan je izbor za tamne prostorije u kojima nema mnogo svetla, jer zamija odlično podnosi manjak svetlosti. Ovo je sukulentna biljka što znači da zadržava veće količine vode u svojim listovima i korenu. Lišće zamije raste iz korena odnosno rizoma i formira mali žbun. Upravo zbog rizoma koji zadržava tečnost, biljka ne zahteva preteranu brigu.  Zemlja u kojoj se zamija nalazi mora biti porozna, sa dobrom drenažom, a biljka se zaliva tek onda kada je zemlja potpuno osušena. Osetljiva je na prevelike količine vode i prekomerno zalivanje. Višak vode koji se nakupi u posudi ispod saksije treba odmah prosuti kako rizom ne bi počeo da truli. Tokom proleća i leta joj je potrebno đubrivo, ali u vrlo malim količinama (polovina ili četvrtina propisane doze). Odgovaraju joj male saksije.

Žuti listovi zamije mogu biti simptom prevelike vlage pa je važno odmah proveriti da li je rizom počeo da truli, i ukoliko jeste, izvaditi ga iz saksije kako ne bi istrulili i drugi rizomi. Drugi razlog propadanja listova je prevelika količina sunčevih zraka. U tom slučaju, zamija će se brzo oporaviti nakon što je postavite na tamnije mesto, tako da oštećenja listova nisu trajna.

Dodatne informacije

Težina 0,5 kg
Dimenzije 20 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.