26 jan

Howea foresteriana – Rajska palma ili Kencija

Ako čežnete za tropskom egzotikom u svom stanu, onda su sobne palme pravi izbor. Kencija je jedna od najpopularnijih palmi koju mogu gajiti i početnici. Odlično se uklapa u sve prostorije, kako u klasično uređene, tako i u moderne.

Ovo je spororastuća vrsta i može da naraste i do 10 m na prirodnom staništu. U sobnim uslovima je to dosta manje. Ima krupne, peraste listove na dugim lisnim drškama. Najdekorativnija je kada je gusto, žbunasto razvijena.

Palma Kencija najbolje raste u dobro osvetljenim prostorijama, ali ne treba da bude na direktnom suncu. Leti se zaliva češće, zavisno od tipa zemlje u koju je posađena i temperature u prostoriji. Zimi se zalivanje proređuje.

Poželjno je tuširanje čitave biljke jednom nedeljno kako bi se sprala prašina sa listova. To se izvodi blagim mlazom vode, kako se ne bi slomili listovi. Svakodnevno je možete orošavati odstajalom vodom, posebno tokom leta. U tom periodu može boraviti napolju, u hladovini. Pred zimu je unesite opet unutra.

Od proleća do jeseni preporučujemo đubrenje kencije prihranom za palme. To bi trebalo primenjivati na svake dve nedelje.

Kao što važi i za sve sobne biljke, ne sme biti blizu grejnog tela tokom zime.

Palme vole duboke saksije, ne treba ih saditi u plitkim. Manje rajske palme se presađuju u veću saksiju kad prerastu postojeću. Kod velikih biljaka dovoljno je samo promeniti površinski sloj zemlje. Što se tiče zemlje za sadnju, potrebna je zemlja za sobne biljke. Ukoliko ste vešti možete i sami naraviti mešavinu sa sadnju.

Da bi biljka uvek izgledala zdravo potrebno je odsecati osušene listove.

Ovo je jedna od sobnih biljaka koje se lako održavaju, a izgleda veoma raskošno i atraktivno. Bilo da je želite za sebe ili kao poklon za dragu osobu, svakako nećete pogrešiti.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.