10 feb

Pravilna nega sobnih biljaka

Sobne biljke nikada nisu bile popularnije. Ne samo da dodaju sveže zelene note vašem enterijeru, već i poboljšavaju kvalitet vazduha. Idealno u vreme kada žudimo za prirodom i čistim vazduhom.

Kako da se brinem o svojim sobnim biljkama?

Sve biljke zahtevaju vodu, svetlost i hranu, ali tajna za uspeh je u umerenosti.

Svetlost

Većina sobnih biljaka voli dosta svetlosti, s tim da ne vole da budu na direktnom suncu. Sobne biljke koje možete staviti u malo tamniji kutak su zamija, sanseverija i aglonema, dok palme, strelicija i aloja traže više svetlosti. Biljka će vam sama pokazati ako osvetljenje nije odgovarajuće. Kada listovi biljke požute, to može ukazivati na premalo svetlosti. Takođe, biljke sa šarenim listovima gube šare i postaju skroz zelene prilikom manjka svetlosti.

Izbegavajte velike temperaturne razlike u prostoriji. Optimalna temperatura leti je 20 – 25 stepeni celzijusovih, dok je zimi najbolje da biljke budu u prostoriji gde je temperatura 15 – 18 stepeni. Takođe, nemojte postavljati biljke blizu grejnog tela.

Zemljište

Dobro drenirano zemljište je veoma važno, jer u suprotnom koren može da istruli usled zadržavanja viška vode. Prezalivenost je najčešći uzrok sušenja biljaka. Zato koristite visokokvalitetno zemljište koje je namenjeno za sadnju određenih biljaka. Na primer, kaktuse, aloje, čuvarkuće i ostale sukulente sadite u zemlju za kaktuse. Druge sobne biljke možete saditi u zemlju za sobno cveće ili koristite univerzalnu zemlju u koju ćete dodati malo perlita.

Vlažnost

Osnovno pravilo je pustiti zemlju da se prosuši između dva zalivanja.  Povremeno zabodite prst u zemlju nekoliko centimetara u dubinu i tako proverite koliko je zemlja suva. Nemojte prezalivati biljke jer će pre uginuti od viška vode nego ako nekad zaboravite da ih zalijete.

Biljke možete zaliti tako što ćete sipati vodu direktno u saksiju ili uzmite jednu kadicu sa vodom i u nju spustite biljke na neko vreme. Nakon što su se biljke dovoljno natopile, vratite ih na mesto. Ovo je moguće raditi sa biljkama čije saksije imaju rupu na dnu. Orhideje se uvek zalivaju na ovaj način. Takođe obratite pažnju na vlažnost vazduha. Sobne biljke potiču, uglavnom, iz tropskih predela gde je uvek toplo i gde je vlažnost vazduha visoka. Iz tog razloga prskajte listove (ali ne i cvetovi) odstajalom vodom sobne temperature. Osušeno zemljište i uvijeni listovi mogu ukazivati na suviše suv vazduh.

Biljkama je potrebno manje vode zimi, a u letnjem period potreba za vodom je veća.

Orezivanje

Orezati znači odseći čitavu granu ili jedan njen deo. To se radi da bi se uklonili mrtvi, bolesni ili oštećeni delovi biljke. Orezivanje se takođe radi i kada grane pritiskaju jedna drugu ili je njihov rast neumeren u odnosu na ostatak biljke. Ova operacija je najčešća kod biljaka puzavica. Orezivanje takođe ima i stimulativni efekat, jer biljka energično reaguje na skraćenje. Rezultat je lepa biljka bujne krošnje i lepog oblika.

Hrana

Kada sobne biljke potroše većinu hranljivih materija iz zemlje, potrebno je obezbediti dodatnu ishranu. Biljke koje se gaje u saksijama imaju na raspolaganju samo tu malu količinu zemlje. Veoma brzo izcrpe sve hranljive materije iz nje. Zato tokom vegetacije, od marta do septembra, prihranjujte ih tečnim đubrivom za list na svake dve nedelje. Hrana se može obezbediti i granulama koje se vremenom razlažu u zemljištu (mineralno đubrivo). Granule se primenjuju jednom u nekoliko meseci jer imaju sposobnost sporog razlaganja.

 

Čišćenje sobnih biljaka

Na listovima biljaka skuplja se prašina, kao i svuda u kući. Biljke sa glatkim i sjajnim listovima možete brisati vlažnom krpom ili ih povremeno istuširati blagim mlazom vode. Biljke koje imaju dlakave listove ne vole da se kvase, pa je njih najbolje čistiti mekom četkicom, nežno brišući prašinu sa listova. Ovo ne samo da poboljšava izgled vaše biljke, već će joj pomoći da bolje diše i upije više svetlosti. Negujte vaše biljke i one će vam to višestruko vratiti.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.