28 apr

Ideje za uređenje malog dvorišta

Kada posedujete ograničen prostor u dvorištu, postavljanje biljaka duž ivica može biti savršeno rešenje za uokvirivanje i stvaranje ušuškanog ambijenta. Veliki izbor biljaka pruža mogućnost kreativnog uređenja, a među najpopularnijima su Šimšir i Lavanda. Ova kombinacija ne samo da pruža estetski ugođaj već i optimalnu iskorišćenost prostora..

Šimšir i lavanda: Savršen duo

Kombinovanje šimšira i lavande stvara harmoničan ambijent u malom dvorištu. Šimšir, sa svojim gustim zelenim lišćem, doprinosi elegantnosti, dok lavanda donosi mirisnu notu i cvetnu raznolikost. Ovaj spoj biljaka ne samo da je vizuelno privlačan već i funkcionalan, stvarajući prostor za opuštanje i uživanje u prirodi.

Potrebni materijali za projekat

  • Šimšir lopta (Buxus sempervirenes) – 5 kom.
  • Lavanda (Lavandula angustifolia) – 4 kom.

Pored toga, trebat će vam i određeni prateći materijali:

  • Zemlja za sadnju
  • Mineralno đubrivo osmocote
  • Mineralno đubrivo za cvetanje osmocote bloom

Ovaj projekat je idealan za osunčane i delimično senovite pozicije. Iako je rešenje srednje zahtevno za održavanje, trud se definitivno isplati.

Održavanje šimšira i lavande za dugotrajnu lepotu

Održavanje ovih biljaka zahteva redovno zalivanje, prihranjivanje i pažljivo orezivanje. 

Evo nekoliko ključnih koraka za očuvanje vašeg zelenog rajskog vrta:

Redovno zalivanje i prihranjivanje

 Održavajte optimalnu vlagu i pravilno prihranjujte biljke, posebno tokom sušnih perioda.

Orezivanje Lavande

Orezivanje lavande nakon cvetanja ne samo da održava estetiku već podstiče i zdrav rast. Uklonite precvetele cvetove pažljivo kako biste podstakli razvoj novih pupoljaka.

Nakon što lavanda precveta, pažljivo otkinite cvetove kako biste održali ne samo estetiku već i podstakli novi rast i obilan cvetni izgled. Ovaj postupak ne samo da čini vaš vrt privlačnijim već i doprinosi dugotrajnom zdravlju lavande.

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.