24 feb

Ilex – tradicionalno Božićno drvo

Božikovina je svuda u svetu simbol Božića, odakle i potiče narodno ime. Veoma je voljena vrsta u narodu još od davnina. Postoji narodno verovanje da biljke koje daju plod tokom zime imaju jaku moć u zaštiti ljudi i kuće. Zbog toga se često može videti da raste u dvorištima.Izgled i visina

Razvija piramidalnu krošnju i raste u visinu 3 – 4m.

Ima sjajne, kožaste listove koji su grubo nazubljeni po ivici, bodljikavi. Boja lista je tamno zelena ili zeleno žuta, zavisno od vrste. Cvetovi su sitni, belo-žuti i nisu upadljivi. Veoma dekorativni listovi i crveni plodovi koji sazrevaju na jesen i ostaju na granama i tokom zime su ono što izdvaja ovu biljku. Kod ileksa su muški i ženski cvetovi na različitim jedinkama. Plodove će formirati samo ženska stabla

Uslovi i nega

Ovo je veoma otporna vrsta. Dobro podnosi gradske uslove i zagađenja, pa je možete imati i ako živite u centru grada. Voli osunčane do polusenovite pozicije. Potrebno je redovno zalivanje, posebno tokom leta kada se češće zaliva. Zemlja u kojoj raste treba da bude plodna i dobro drenirana, sa blago kiselom reakcijom.

Dobro podnosi orezivanje, pa je možete oblikovati i saditi kao živu ogradu. Ukoliko nemate dvorište možete je posaditi u saksiju i gajiti na terasi. Prilikom sadnje, i u dvorištu i u saksije, dodajte spororazlažuće đubrivo i zalijte je rastvorom vode i slavola. To će pomoći biljci da što lakše podnese presadnju i brže se privikne na nove uslove. Đubrenje ponovite nakon tri – četiri meseca. Ileks je u našoj zemlji zaštićena biljna vrsta, pa na mestima gde prirodno raste ne sme se ugrožavati na bilo koji način.

Negujte biljke u svom okruženju i uživajte u njihovoj lepoti.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.