2 nov

Jesenje zasnivanje travnjaka setvom semena

Travnjak predstavlja jedan od najvažnijih dekorativnih elemenata svake zelene površine. To je najčešće centralni detalj dvorišta oko kog su grupisane ostale biljne vrste. Uređena travna površina budi u ljudima osećaj smirenosti i zadovoljstva i zato zasnivanju travnjaka treba posvetiti posebnu pažnju.

Jesen je idealan period za setvu trave jer na jesen semenu ne prete visoke letnje temperature, kao ni rani zimski mrazevi. Takođe je omogućen rani prolećni rast, veći prirast i raniji prvi otkos. To samim tim znači da ćete ranije uživati u svom travnjaku.

Da bi novoformirani travnjak izgleao što bolje, potrebno je obaviti niz radova kroz koje ćemo vas sprovesti.

Zasnivanje travnjaka setvom semena se sastoji od:

  • Izbora travne smeše
  • Pripremnih i zemljanih radova
  • Setve semena
  • Održavanja travnjaka
  • Izbor travne mešavine

Veoma je bitno izabrati pravu vrstu trave. Najčešće se kupuju gotove mešavine koje sadrže idealan procenat različitih vrsta koje su prilagođene određenim uslovima sredine.

Pri odabiru mešavine treba obratiti pažnju na to da li se površina na kojoj se zasniva travnjak nalazi na osunčanoj poziciji ili je pretežno u senci, kao i da li će se travnjak često gaziti ili će samo služiti kao ukrasni deo dvorišta. Na osnovu toga biramo neku od ponuđenih mešavina. U ponudi imamo smeše za sve uslove sredine i nabrojaćemo neke od njih.

Ukoliko je prostor za zasnivanje travnjaka pretežno u senci, idealna smeša je Shadow and Sun. Ova mešavina je prvenstveno za mesta do kojih ne dopire mnogo direktnog sunca, s tim da se može koristiti i za osunčane pozicije. Takođe je pogodna i za travnjak koji će se gaziti, pa ukoliko imate decu i ovakve uslove u dvorištu, ovo je idealna smeša semena za vas.

Bar Power RPR je smeša trava koja sadrži vrste koje se samoregenerišu, odnosno šire se i razmnožavaju i na taj način se formira jači i gušći travnjak, vizuelno lep i otporan na gaženje. Koristi se za okućnice, parkove, kao i za fudbalske i golf terene.

Jedne od najotpornijih vrsta na gaženje i habanje nalaze se u smeši Super Sport. Ovo je pogodna mešavina i za mesta gde ne dopire mnogo vode. Sejanjem ove mešavine dobićete veoma otporan travnjak. Najčešće se koristi za formiranje travnjaka na fudbalskim terenima.

Solid mešavina je idealna za okućnice, parkove i rekreativne površine koje često koriste deca. A ako se na već formiranom travnjaku pojave gola mesta ili se ošteti travnjak potrebno je izvršiti dosejavanje SOS Lawn Repair mešavinom koja se brzo ukorenjuje, brzo raste i može se sejati na niskim temperaturama zemljišta i do 4°C.

Robot and Mulch mešavina je spororastuća trava sa smanjenim zahtevima prema košenju, dok Dry and Strong (Water Saver) mešavina odlično podnosi sušu.

  • Pripremni i zemljani radovi

Pre setve semena potrebno je zemljište fino usitniti do sitne mrvičaste strukture. Iz zemlje, takođe, treba ukloniti svo kamenje, biljne i druge ostatke koji mogu smetati travi prilikom nicanja. Tako pripremljeno zemljište potrebno je poravnati grabuljama sa gušćim zupcima i onda je spremno za setvu.

  • Setva semena

Setva semena se najčešće vrši pomoću rasipača semena, a ako je u pitanju mala površima može i ručno. Bitno je da se seme ravnomerno rasporedi. U isto vreme kada sejemo seme, u mešavinu semena možemo dodati i mineralno đubrivo za novoformirane travnjake. Nakon setve, seme je potrebno grabuljama lagano pomešati sa zemljom, a zatim se površina pređe ručnim ili mašinskim valjkom koji će obezbediti ravnu površinu i smestiti seme na 1 do 2cm ispod zemlje.

Na kraju zasejanu površinu treba redovno zalivati, što je jedan od najbitnijih koraka u zasnivanju travnjaka. Zemljište treba uvek da bude vlažno, ali ne prenatopljeno, i ne sme se dozvoliti da se na površini stvori pokorica. Korov koji se pojavi uz travu, obavezno redovno uklanjati.

  • Održavanje tavnjaka

Zalivanje i prihranjivanje

Nakon setve treba nastaviti brigu o travnjaku. Na proleće, kada je travnjak već lepo formiran, kreće se sa košenjem i redovnim zalivanjem i đubrenjem. U periodu neravnomerno raspoređenih padavina, neophodno je navodnjavanje, posebno tokom toplih letnjih dana. To se može obezbediti raznim vrstama prskalica u zaisnosti od veličine travnjaka. Što se tiče đubrenja, početkom proleća se preporučuje KAN, a tokom toplih meseci NPK đubrivo. Pred zimu pogodno je đubrivo Garden landscape Pre – Win koje daje travi dovoljnu količinu hrane da preživi zimu i omogući odličan start na proleće.

Košenje

Redovnim košenjem obezbeđuje se gušći i lepši travnjak, ujednačene visine. Prvo košenje treba obaviti kada travnjak dostigne visinu od 10cm. Najčešće se ne preporučuje košenje niže od 2cm, jer se tad travnjak teže regeneriše, a i lošije izgleda. Idealna visina travnjaka je 3 – 5cm. Košenje se obavlja od proleća do jeseni, jednom u 7 do 10 dana, zavisno od vremenskih uslova.

Ako se pridržavate ovih uputstava i negujete svoj travnjak, uz kvalitetno zemljište, uživaćete u njemu dugi niz godina. Iako zahteva dosta rada, na kraju se isplati i bićete ponosni na svoje parče zelene površine.

 Vaš Urban Garden.

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.