27 jan

Nega travnjaka u proleće

Osnovu svakog vrta čini dobro negovan travnjak. Da bi lepo izgledao i bio zdrav, potrebno je posvetiti pažnju prolećnoj nezi. To je pravo vreme za dosejavanje i prolećnu prihranu. Uz redovno zalivanje i košenje uživaćete u prelepom travnjaku. Iako zahteva dosta pažnje, složićete se da se isplati svo vreme koje se uloži u to.

Zašto se vrši dosejavanje?

Dosejavanje se vrši zato što se tokom zime neki delovi travnjaka prorede i stvore se čepovi,  zbog nepovoljnih vremenskih uslova. To narušava izgled travnjaka, pa tako i celokupnog dvorišta. Najbolji način da se te rupe popune je dosejavanje. Za dosejavanje se koriste smeše trave koje odgovaraju položaju travnjaka i njegovoj nameni. Postoje smeše trava koje su za osunčane ili senovite terene, za vlažna područja ili one koje su za igru dece i kućnih ljubimaca i fudbalske terene (dobro podnose gaženje). Prilagodite smešu semena vašem terenu i položaju, kako bi seme što lakše i uspešnije niklo.

Kada se travnjak prihranjuje?

Prihranjivanje travnjaka se može obaviti tri puta godišnje. Prva prihrana je na početku vegetacije – krajem februara, početkom marta. To je vreme kad se travnjak  oporavlja od zime i potrebni su mu svi elementi kako bi krenuo lepo da se razvija. Dodaje se osnovno mineralno đubrivo NPK 15-15-15. Ovo đubrivo je bitno jer podstiče razvoj korena, bokora i lista.

Druga prihrana je dodatna prihrana, a obavlja se u toku sezone od marta do septembra. Koristi se mineralno azotno đubrivo KAN 27% . Pomaže u brzom razvoju lisne mase, daje bujniju travu, sa lepom tamno-zelenom bojom. Primena se vrši posle košenja, a zatim se travnjak obilno zalije.

Treća prihrana se vrši tokom novembra. Koristi se đubvrivo koje ne forsira rast zelene mase, smanjuje bujanje, ali dobro utiče na ukorenjavanje. To je period kada trave treba da uspore sa rastom i na taj način se pripremaju za period mirovanja koji nastupa tokom zime.

Takođe dobra prihrana  je korišćenje specijalnog mineralnog đubriva Garden Landscape New Grass, koje je posebno dobro za novoformirane travnjake. Ukoliko ste travnjak posejali u jesen, na proleće ćete ga ovim đubrivom dodatno ojačati i ukoreniti. Primenjuje se još jednom u toku sezone. Primenjuje se i kod regeneracije postojećih travnjaka.

Košenje

Košenje travnjaka se obavlja prema potrebi, zavisno od toga koliko brzo raste. Ukoliko se redovno zaliva trava će brže da raste, samim tim biće potrebno češće košenje. To je najčešće jednom sedmično. Nemojte kositi mokru travu, jer na taj način dolazi do oštećenja listova trave. Usled tih oštećenja biljke su podložne raznim infekcijama.

Preporučuje se košenje na visinu 3 – 5 cm, ne manje od toga. Tokom jako toplih dana, kao i tokom zime, trebalo bi ostaviti i par centimetara više. Na taj način se štiti koren od isušivanja, odnosno od izmrzavanja tokom zime. Košenjem travnjaka obezbeđuje se uredan izgled i čini travu gušćom i otpornijom.

Poslušajte naše savete i negujte travnjak redovno. Uloženi trud će vam se višestruko vratiti.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.