4 feb

Kumkvat – citrus neobičnog imena

Kumkvat je biljka koja kod nas nije toliko popularna i poznata. To je vrsta citrusnog voća, gaji se prvenstveno zbog ploda. Ima slatkast ukus i veoma je zdravo. Osim toga izuzetno je dekorativna vrsta i rado je preporučujemo svima koji bi voleli da imaju neku neuobičajenu biljku kod kuće. Od svih citrusa, kumkvat se najlakše gaji u saksiji.

Ova mediteranska biljka ima zelene, izdužene listove i bele cvetove. Cveta na leto, a plod je zreo krajem oktobra, početkom novembra. Grane ponekad mogu imati trnove. Raste kao žbun ili manje drvo.  Može biti visine od 2.5 do 4.5m. S obzirom da se u našim uslovima gaji kao sobna biljka, dostići će visinu od 1.5m do 1.8m. Ono što je najzanimljivije kod ove biljke su plodovi. Narandžaste su boje, izgledaju kao pomorandža, s tim da su mnogo manji. Veličina ploda kumkvata je nešto veća od veličine masline. Ima kiselkasto sladak ukus i jede se zajedno sa korom. Plodovi ostaju na granama i mesec do dva nakon sazrevanja, tako da ih možete konzumirati i tokom zime.[

Kakva nega je potrebna kumkvatu?

Kumkvat nije zahtevan što se tiče nege i uslova sredine. Kod nas se gaji u saksiji i bitno je da saksija ima rupu na dnu za oticanje viška vode. Za sadnju koristite već gotovu mešavinu zemlje za citruse. S obzirom da se radi o tropskoj biljci, potrebno joj je dosta svetla. Ukoliko je tokom leta držite napolju (što i preporučujemo), najbolje mesto bi bilo ono gde ima nekoliko sati prepodnevnog sunca, a popodne kada je sunce najjače da bude u hladovini. U zatvorenom prostoru, nađite mesto u blizini prozora gde ima dosta svetla, ali da nije na direktnom suncu.

Zalivanje i prihranjivanje

Veoma je bitno redovno zalivanje. Kumkvat voli dosta vlage, ali ne sme biti konstantno u vodi jer će doći do truljenja korena. Zato je bitno da zemlja u koju se sadi bude propustljiva i da saksija ima rupu na dnu. Najbolje je da fizički proverite vlagu u zemlji pre nego što zalijete. Ako je zemlja suva do nekoliko santimetara u dubinu, vreme je za zalivanje. Ukoliko je previše ili premalo zalivate biljka će vam to pokazati opuštenim listovima koji počinju da žute.

Prihrana je još jedna važna stvar kod nege. Prihranjujte vaš kumkvat đubrivom za citruse tokom perioda vegetacije i dok plodovi ne završe sazrevanje.

Šta tokom zime?

Tokom zime preporučujemo da kumkvat držite u zatvorenom prostoru, u blizini prozora gde će imati svetlosti. Ovo jeste veoma otporna biljka i podnosi i malo hladnije vreme, s tim da ako nastupe niske temperature ispod granice izdržljivosti kumkvata, može uginuti za jedan dan. Nemojte držati biljku u blizini grejnog tela i prskajte listove tokom zime jer je u zatvorenom zbog grejanja vazduh dosta suv. Sa dolaskom proleća, postepeno iznesite biljku napolje.

Upotreba u prostoru

Japanska pomorandža kako ga još zovu, se najčešće prodaje u formi malog drveta i izgleda prelepo u saksiji. Izbor saksija je veliki i raznolik, pa možete izabrati prema svojim željama i stilu koji vam se uklapa uz prostor. To može biti neka pletena korpa, keramička ili plastična saksija ili terakota. Izaberite saksiju koja vam se najviše sviđa i uživajte u lepoti i ukusu kumkvata.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.