2 feb

Gajite eukaliptus u saksiji

Prirodne biljke u domovima i baštama nisu samo pitanje estetike, već su u uslovima modernog života neophodne. Jedna od dekorativnih vrsta za takvu primenu je Eucalyptus gunnii ‘Azura‘ i Eucalyptus gunnii. Još od davnina je poznato da pored svoje dekorativne funkcije, eukaliptus ima i lekovito i terapeutsko dejstvo.

Opis i nega

Eukaliptus raste kao zimzeleni žbun ili manje drvo. Listovi su mu prelepe plavo – zelene boje. Upravo je ta boja listova glavni dekorativni element ove vrste. Sve vrste eukaliptusa brzo rastu i mogu dostići visinu i do nekoliko metara. Zato preporučujemo povremeno orezivanje. Time ćete održati krošnju gustom i kompaktnom, a takođe i prilagoditi visinu vašem prostoru.

Vrsta je koja voli osunčana ili polusenovita mesta. Uspeva na skoro svim zemljištima, a bitno je da je zemljište dobro drenirano kako se ne bi zadržavao višak vode oko korena. Eukaliptus voli dosta vlage u vazduhu, ali ga ne treba orošavati (prskati) vodom. Drugi način na koji to možete postići je da ispod saksije postavite tacnu sa kamenčićima i vodom. Voda će postepeno isparavati i stvarati vlažnu sredinu, a kamenčići su tu da drže biljku izvan vode, jer bi u suprotnom koren istrulio. Podnosi niske temperature do -15 °C, ali se u našim uslovima preporučuje unošenje u zatvoreno pred zimu.  Preporučujemo prihranu tokom proleća i leta. Za to možete koristiti univerzalno NPK mineralno đubrivo (Osmocot) dva puta u toku sezone, koje ima spororazlažući efekat. Takođe možete koristiti glistenjak ili tečno đubrivo za list (na dve nedelje).

Upotreba u prostoru

Može se gajiti u saksijama na terasama i balkonima što je i pogodno za naše uslove, jer se eukaliptus mora sklanjati u zatvoreno tokom zime. Daje dobar efekat u prostoru kako samostalno, tako i u grupama sa drugim biljkama. Još jedna od prednosti je to što miris eukaliptusa odbija muve i komarce, pa ga možete postaviti u blizini prozora ili nekog mesta za sedenje tokom leta.

Lepo će izgledati u terakota saksiji, čime možete postići romantičan mediteranski  izgled. Takođe se lepo uklapa i uz fibersone saksije kojih ima u raznim oblicima i bojama. I jedne i druge saksije se mogu koristiti i za napolje i za unutrašnje prostorije doma.

Eukaliptus se smatra terapeutskom biljkom i odličan je prečašćivač vazduha. Takođe, grančice se koristite za dekoraciju buketa ili aranžmana. Ukoliko volite feng-shui značenja biljaka, eukaliptus je veoma cenjena vrsta. Smatra se da unosi pozitivnu energiju u prostor, simbol je snage i bogatstva. Eucalyptus gunnii je biljka koja unosi svežinu u prostor, kako bojom i oblikom listova, tako i neodoljivim mirisom koji zaista deluje kao terapija.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.