Anturijum

1.200,00 RSD

Latinski naziv: Anthurium 

Nema na zalihama

Šifra proizvoda: E01044 Kategorija:

Opis

Anturijum  predstavlja biljku koja se sve više gaji kao sobna biljka. Svojom elegancijom i neobičnim cvetom unosi notu egzotike u svaki prostor. Nije zahtevna vrsta za negu pa se može preporučiti i početnicima. Listovi su krupni, kožasti i sjajni i rastu gusto iz zemlje.

Uslovi gajenja

Ovo je biljka koja voli svetle prostorije, s tim da ne treba da bude na direktnom suncu. Što se tiče zemlje, bitno je da je propustljiva i hranljiva. Može se koristiti već gotov supstrat za sobno bilje. Zalivanje umereno, tokom leta češće, dok tokom zime treba smanjiti, s tim da ne smemo pustiti da se biljka isuši. U vegetacionom periodu, od marta do oktobra, preporučuje se prihranjivanje tečnim ili nekim drugim đubrivom za cvetanje, na svake dve nedelje. Kad biljka nije u cvetu koristi se đubrivo za list.

Anturijum ‘Joli Peach’ voli toplu i vlažnu klimu, pa se preporučuje orošavanje listova, posebno u zimskom periodu kada se stanovi greju i vazduh je poprilično suv. Prilikom orošavanja ne kvasiti brakteje i cvast. Listove treba povremeno prebrisati mokrom krpom kako bi se skinula prašina sa njih.

Period cvetanja

Kada mu uslovi odgovaraju, anturijum cveta i po nekoliko meseci, zatim ima period kada ne cveta koji može trajati i do godinu dana, a nakon toga opet dugo cveta. Cvetovi se sastoje od izdužene cevaste cvasti žute boje, i upadljive brakteje koja je jarke boje. Cvet je na dugoj cvetnoj dršci i nakon precvetavanja treba ga saseći do zemlje.

Upotreba

Korisiti se za biodekoraciju prostora, stambenih i poslovnih objekata. U našim uslovima se gaji u saksijama, kao sobna biljka. Ako se tokom leta iznosi napolje, treba da bude u hladovini kako joj direktno sunce ne bi oštetilo listove.

Maksimalna visina rasta: do 75cm.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do 15°C.

*Anturijum je otrovna biljka i za ljude i za životinje, i može izazvati stomačne tegobe ukoliko se pojede.

Dodatne informacije

Težina 0,6 kg
Dimenzije 25 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.