Ilex x ‘Nellie R. Stevens‘

590,00 RSD

Latinski naziv: Ilex x mutchagara ‘Nellie R. Stevens‘

Na zalihama

Šifra proizvoda: 201100124IN Kategorija:

Opis

Ilex ‘Nellie R. Stevens’ je zimzeleni žbun guste krošnje. Raste u visinu do 6m. Listovi su sjajni i zeleni. Ivica lista grubo nazubljena, bockava. Ima konusan oblik krošnje, a uklanjanjem donjih grana, može se formirati kao manje drvo.

Uslovi gajenja: Odgovara mu sunce do polusenka. Dobro podnosi orezivanje. Preporučuje se da se sadi na mesto koje je zaštićeno od hladnih zimskih vetrova. Izbegavati sadnju na slabo dreniranom zemljištu. Dobro podnosi gradske uslove sredine i topla leta. Bolje podnosi sušu od drugih Ilexa.
Period cvetanja: Cvetovi su neupadljivi, zelenkasto beli, pojavljuju se u maju. Na jesen se formiraju plodovi, crvene bobice i ostaju na granama i preko zime, ukoliko ne budu pojedeni od strane ptica. ‘Nellie R. Stevens’ je ženski Ilex, tj. ima samo ženske cvetove. Da bi se formirali plodovi potrebno je da u blizini bude muška jedinka (Ilex cornuta ili Ilex ‘Edward J. Stevens’), s tim da se dešava da formira neki broj plodova i bez oprašivanja.
Upotreba: Zbog veoma izrazitih listova često se koristi. Pogodan je za manja dvorišta, samostalno ili u grupi sa biljkama drugog kolorita. Može se formirati i živa ograda od njega, ili se saditi kao pozadina nižim biljkama.
Maksimalna visina rasta: 4,5 – 6m.
Maksimalna širina krošnje: 2,5 – 4m.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -28°C.

Dodatne informacije

Težina 0,6 kg
Dimenzije 25 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.