Indijski jorgovan

2.570,00 RSD

Latinski naziv: Lagerstroemia indica

Na zalihama

Šifra proizvoda: GDL7868 Kategorija:

Opis

U ponudi su sledeći varijeteti. U napomeni možete naznačiti koju vrstu bi želeli.

Lagerstroemia i. ‘Benoit’
Lagerstroemia i. ‘Catawbe’
Lagerstroemia ‘Hopi’
Lagerstroemia ‘Sioux’
Lagerstroemia i. ‘Lipan’
Lagerstroemia ‘Tonto’
Lagerstroemia ‘Tuscarora’

 

Indijski jorgovan je listopadni žbun ili nisko drvo visine do 10m, s tim da u našim uslovima raste do 4m. Najčešće se razvija više stabala iz zemlje, a može se orezivanjem formirati i kao drvo. Na jesen listovi dobijaju narandžastu boju.

Uslovi gajenja: Indijski jorgovan je vrsta svetla i najbolje cveta kada ima više od 6 sati sunca dnevno. Može lepo da se razvija i u polusenci, s tim da će verovatno slabije cvetati. Dobro podnosi orezivanje, čime se formira gušća krošnja i stimuliše bujnije cvetanje. Raste na skoro svakom zemljištu, a najviše mu odgovara umeeno vlažno i dobro drenirano, neutralne reakcije. Toleriše i sušna, kao i alkalna zemljišta. Trebalo bi ga saditi na mesta zaštićena od vetra i mraza.
Period cvetanja: Raskošno cveta od jula do septembra. Cvetovi su roze, purpurne ili bele boje u gustim metličastim cvastima. Počinje sa cvetanjem od druge godine života. Cvetovi privlače insekte. U kasnu jesen se formiraju plodovi, odrvene čaure koje se zadržavaju na granama tokom zime.
Upotreba: Često se prmenjuje u pejzažnoj arhitekturi, posebno u toplijim krajevima. Vrlo pogodna vrsta i za mala dvorišta i za gajenje na terasama. Može se saditi samostalno, kao centralni detalj gde vrlo lepo dolazi do izražaja, a može se koristiti i za drvorede, žive ograde i ivice. Može se gajiti i kao zeljasta perena na mestima sa surovijom, hladnom klimom. U tom slučaju se svake godine biljka oreže do zemlje. Koren je u zemlji zaštićen, a nadzemni deo kreće na proleće iznova.
Maksimalna visina rasta: U našim uslovima raste u visinu 3 – 4m, i isto toliko i u širinu.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -17°C, dok koren podnosi i do -24°C.

Dodatne informacije

Težina 1,2 kg
Dimenzije 30 cm

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.