Platan

190.000,00 RSD

Latinski naziv: Platanus x acerifolia

Preuzimanje u vrtnom centru!

Na zalihama

Šifra proizvoda: 501203206 Kategorija:

Opis

Javorolisni platan je veliko listopadno drvo sa širokom krošnjom i visinom do 35m. Ima prepoznatljiv izgled kore koja je svetla i ljuspa se u velikim ljuspama. Listovi su na dugim petljkama, usečeni sa 3 do 5 renjeva. Podsećaju na listove javora po čemu je i dobio ime. U jesen listovi postaju žuti. Obim stabla može biti i do 3m.

Uslovi gajenja: Voli sunčane položaje do polusenke, najbolje raste na svežem, aluvijalnom zemljištu. Odgovara mu nešto veća vlažnost zemljišta. Dobro podnosi gradske uslove i aerozagađenja.
Period cvetanja: Cveta zajedno sa listanjem. Cvetovi su raspoređeni u vidu glavičastih cvasti na dugim drškama, ženski su crvenkaste boje a muški cvetovi su žuto – zeleni. Plod je loptast, vise najčešće po dva na dugoj peteljki. Plodovi se zadržavaju na granama i tokom zime.
Upotreba: Ovo je vrsta koja se najčešće sreće u gradskim parkovima i drvoredima, zbog otpornosti na gradske uslove. Iz tog razloga se sadi i u krugovima fabika i industrijskim zonama.
Maksimalna visina rasta: Do 20 -30m, brzorastuća je vrsta.
Temperaturni minimum: Podnosi niske temperature do -35°C.

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.