25 feb

Ideje za uređenje ulaza u kuću: Zimzeleno žbunje i špaliri od lipe

Ukoliko tražite način da estetski podelite ulaz u kuću od prilaza garaži, jedno sjajno rešenje je korišćenje zimzelenog žbunja i špalira od lipe. Ovaj pristup ne samo da će naglasiti stazu koja vodi ka vašem domu, već će takođe unaprediti celokupni izgled dvorišta. Pored toga, ovo rešenje može biti primenjeno duž ograde ili pored zida koji želite da delimično zaklonite. Ako se biljke postave uz ogradu, krošnja Špalira će dodatno povećati visinu vaše vizuelne barijere, pružajući vam intimnost i estetski doživljaj.

Potrebne biljke za projekat:

  • Lipa Špalir (Tilia x europeaea „Pallida“) – 3 komada.
  • Evonimus (Euonymus japonicus „Green Spire“) – 8 komada.

Pored odabranih biljaka, biće vam potrebni i određeni prateći materijali kako biste obezbedili optimalne uslove za njihov rast:

Ovaj projekat je posebno namenjen prostoru duž staza ili uz ograde i zidove. Iako je srednje zahtevan za održavanje, trud koji ulažete će se višestruko isplatiti u vidu lepšeg i održavanog dvorišta.

Kako održavati vaše dvorište

Redovno zalivanje i prihranjivanje: Održavanje adekvatne vlažnosti zemlje i pravilno prihranjivanje ključno je za zdrav rast biljaka. Posebno obratite pažnju na period suše.

Orezivanje žbunova i špalira: Da biste očuvali željeni oblik i urednost, povremeno orezujte žbunove i špalire. Ovo će im pomoći da zadrže estetski privlačan izgled tokom cele godine.

Finansijski aspekt projekta

Cena materijala potrebnih za ovaj projekat procenjuje se na oko 265.000 RSD, ali je važno imati na umu da su cene podložne promenama. Preporučuje se provera aktuelnih cena kod lokalnih dobavljača ili baštenskih centara. Ova investicija u biljke i prateće materijale donosi dugoročne vizuelne i funkcionalne benefite vašem dvorištu.

Dodatne ideje za uređenje staza

Kameni elementi

Dodavanje kamenih elemenata uz staze može pružiti dodatnu estetsku vrednost i kontrast.

Svetlosni elementi

Postavljanje svetlosnih elemenata duž staza može stvoriti magičnu atmosferu u večernjim satima, istovremeno poboljšavajući sigurnost.

Cvetne gredice

Razmislite o postavljanju cvetnih gredica uz staze sa sezonskim cvećem kako biste uneli boju i raznolikost.

Kombinacija Lipa Špalira i Evonimusa pruža izuzetno efikasno rešenje za uređenje ulaza u kuću. Uz dodatne ideje za uređenje staza, možete transformisati i najmanje dvorište u oazu mira i lepote. Investirajte vreme i trud, i uživajte u svom uređenom prostoru.

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.