25 jan

Bambusi u formi žive ograde

Poslednjih godina bambusi su svojom lepotom i jednostavnošću, osvojili mnoge terase i okućnice. Svojim zanimljivim izgledom, dugim žutim člankovitim stabljikama i sitnim zelenim listovima lako se uklapaju u svaki ambijent. Prednost gajenja bambusa u odnosu na ostale vrste slične forme su lako održavanje i brz rast.

Ove karakteristike ga čine odličnom vrstom za fomiranje žive ograde. Lepa, kompaktna krošnja, lako održavanje i brzo formiranje je sve što nam je potrebno za lepu živu ogradu. Prvi korak ka lepoj živoj ogradi je pravilan odabir biljaka. U obzir dolaze samo otporne biljne vrste koje podnose orezivanje.

Opis i uslovi sredine

Vrsta Phyllostachys aurea ili zlatni bambus je zimzeleni žbun  koji dostiže visinu do 5 m. Ima kompaktnu formu sa razgranatim, gustim stabljikama. Listovi su sitni zeleni, na zlatno-žutim pršljenastim stabljikama. Otporan je, dobro podnosi gradske uslove. Dobro uspeva na osunčanim pozicijama i vlažnom, dobro dreniranom zemljištu, mada se lako prilagođava i lošijim stanišnim uslovima. Kada je nega bambusa u pitanju, traži dosta vode, posebno u letnjim mesecima. Prvi znak da ne zalivate dovoljno vaš bambus je uvijanje listova. Prihranjivati biljke mineralnim đubrivom, dva puta u toku vegetacione sezone. Voditi računa o površinskom plitkom korenju kada se stavlja đubrivo, kako ne bi došlo do oštećenja.

Poželjno je da u toku zimskih meseci zaštitite bambuse, tako što ćete ih uvezeti i prekriti agril folijom. Nakon zimskog perioda, uklanjaju se suve grančice i listovi i po potrebi koriguje visina ograde orezivanjem. Najbolje vreme za sadnju bambusa je od marta do aprila. Bambus je invazivna vrsta i dobro je znati da se lako i brzo širi. Zato je dobro ograničiti njegovo širenje sadnjom u žardinjere ili oivičene leje u dvorištu.

Bambusi nam dolaze sa istoka i pored svoje lepote i praktičnosti, po Feng Shui-u nam donose sreću. Okružite se bambusima i uživajte u ovom zelenom, srećnom okruženju.

Vaš Urban Garden

Povezane novosti

Koristimo tehnologiju poznatu kao „kolačići“ za prikupljanje i analizu podataka, kao i za prikazivanje oglašavanja, na osnovu vašeg profila i navika pregledanja sajta.